Maria och Ingegerd Lampa skottar i Kiruna centrum.
Maria och Ingegerd Lampa skottar i Kiruna centrum.

Snö i Norrland - men inte här

ANNONS
|

- Ni i västra Götaland och Halland har det fortfarande rätt milt och även om de närmaste nätterna blir kalla så handlar det bara om några få minusgrader, försäkrar Nils Holmqvist, jourhavande meteorolog på SMHI:

- Vintern håller sig än så länge bara längst upp i norr, i Norrlands inland och på en del fjällstationer.

Men ni varnar ändå för snöfall långt ner i Kalmartrakten och för ishalka i Blekinge närmaste dygnet?

- Ja men det går över. Redan i nästa vecka är det betydligt mildare där också. Att det snöar där så tidigt är inte ovanligt, men inte vanligt heller. Det händer vart femte år eller så.

ANNONS

Enligt statistiken från 60-, 70- och 80-talen dröjer vintern här långt över en månad. Först i slutet av november kryper medeltemperaturen för dygnen under minusstrecken och då bara på småländska höglandet och väster om Vänern.

Och även om almanacka och dubbdäcksreglementet formellt räknar vinter från förste december till siste mars gör inte meteorologerna det för GP-läsarnas vidkommande.

Först framåt lusse och jul närmar vintern sig kustlandskapen och först efter nyår når den havsstränderna – de bohuslänska först. Allt enligt de 30 årens beprövade erfarenhet.

Men klimatförändringen då?

Har det inte blivit skillnad?

Vad säger polarvindarna och havstemperaturerna just nu om vinterns ankomst just i år?

- Jo visst tittar vi på sånt men det är inget vi går ut med utöver vår tiodygnsprognos. Det går inte att dra några säkra slutsater. Britterna till exempel slutade med sina månadsprognoser; det blev fel allt för ofta.

- Nu är det bara polacker som sticker ut hakan, säger jourhavande Holmqvist. Meteorologer där har varnat för att det ska bli den kallaste vintern på tusen år. Men det var väl inte precis alla polska meteorologer som stod bakom den varningen om man säger så.

I Kiruna hade man på onsdagen redan fått 15 centimeter nysnö. Bengt Johansson är ansvarig för snöröjningen där:

ANNONS

- Det här är inget ovanligt, det är nästan lite sent. Vi brukar kunna få snö redan i september.

- Prognoserna säger ju att det kommer mer, så vi är redo att ploga hela dagen. Nog har vi läget under kontroll allt. Det är ju inte första gången vi får snö.

ANNONS