Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Snö, blåst och bandvagnar

Snön och blåsten fortsatte att ställa till det i södra Sverige på julafton och hemtjänsten tvingades ta hjälp av bandvagnar.

När läget lättade i Skåne drabbades i stället Öland hårt. Där fortsätter snöfallet även på juldagen.

-Jag vet att det här är ett konstigt råd att ge på julafton - men om man inte absolut måste, så ska man inte sätta sig i bilen

Uppmaningen på julaftonsmorgonen från Trafikverkets informatör Rebecka Starco gällde framför allt Skåne, Blekinge, Kalmar län och Öland.

Men alla lydde inte. I Skåne inträffade flera trafikolyckor, men utan allvarliga personskador. På Öland fastnade till och med plogbilar i snön.

-Det är makalöst. Det blåser och driver igen på en gång, sade Mats Andersson, samordnare av snöröjningen på Öland, till Sveriges Radio Kalmar.

Då var bara en enda väg på Öland farbar, den mellan Borgholm och Färjestaden.

I hela det värst drabbade området har kommunernas hemtjänstpersonal fått åka bandvagn för att nå vårdtagarna.

Vid lunchtid lättade ändå läget på Österlen och i Blekinge och SMHI kunde sänka varningen där från 2 till 1.

-Snöfallet där är på väg att upphöra, men problemet är att det blåser och vinden avtar endast långsamt, sade Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, på fredagseftermiddagen.

För Kalmar län, Öland och Gotland låg klass 2-varningen kvar, men sänktes på kvällen. Här var dock inte mycket förbättring i sikte det närmaste dygnet. Det fortsätter att blåsa och först mot juldagens kväll kan snöfallet börja upphöra.

Tågtrafiken flöt på julaftonen betydligt bättre än dagen före. Men i bland annat Skåne, Göteborg och Norrköping är trafiken fortsatt reducerad.

Två tåg på väg till Duved försenades med mellan sju och nio timmar och resenärerna fick tillbringa julaftonen ombord, enligt SJ dock med extra mat och dryck i Ånge.

Ett Kustpilentåg körde fast i snön norr om Kalmar. Passagerarna evakuerades med bandvagn, men tåget blockerade all trafik mellan Kalmar och Linköping.

På annandagen får Svealand och södra Norrland smaka på snövädret, men då i försvagat skick. Från och med tisdag väntar kallt och klart väder i hela landet.