Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöldgods värt mer än tre miljoner har beslagtagits av polisen.
Stöldgods värt mer än tre miljoner har beslagtagits av polisen. Bild: Polisen/TT

Smycken värda miljoner i beslag – tre häktade

Stulna smycken, klockor och kameror värda mer än tre miljoner har beslagtagits av polisen. Stöldgodset tillhör minst 30 brottsoffer.

Det var i samband med att tre personer häktades för grovt vapenbrott och grovt häleri under hösten som stöldgodset upptäcktes i en lägenhet i Stockholm.

Godset består av smycken, klockor, handväskor och kameror och har nu kunnat kopplas till 30 stöldanmälningar.

– Det är ett väldigt stort beslag. Lägenheten där vi gjorde tillslaget var fylld med stöldgods från golv till tak, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen.

Fler målsägande

– Vi bakspårar nu stöldgodset och söker efter fler målsägande. Vi tittar på gamla anmälningar på stölder. Med de beskrivningarna kan vi då identifiera de här föremålen, säger Mats Eriksson.

Nu ska det stora antalet föremål som beslagtagits utredas. Det väntas ta tid då polisens godsspanare är i startskedet av arbetet.

Enligt polisen ska huvudmannen, som ligger bakom stora delar av brottet, ha levt under falsk identitet som litauisk medborgare i Sverige, vilket medfört att han kunnat vistas i Sverige en längre tid.

Nätverk i Östeuropa

"Men genom samarbete med myndigheter i Litauen har vi kunnat bevisa att han vistats i riket på felaktiga grunder", säger Ulf Djurberg, förundersökningsledare på gränspolisenheten i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen ska huvudmannen haft kopplingar till ett nätverk i Östeuropa, som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet, som narkotikabrott, trafficking och stölder.

"Vår tes är att huvudmannen har agerat som revisor i brottsnätverket, den som är redovisningsskyldig och ansvarig för bland annat kassaböckerna", säger Ulf Djurberg.