Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkare vittnar om att blodiga instrument har skickats till operationssalar på NKS. Arkivbild.

Smutsiga instrument fördröjer NKS-operationer

Nya Karolinska universitetssjukhuset (NKS) har stora problem med flödet av sterila instrument till operationer. Läkare vittnar om att de ibland får fel instrument, ibland inga alls – ibland blodiga.

Utrustningsflödet har centraliserats från att tidigare ha legat på flera små enheter i respektive verksamhet till att skötas från en sterilcentral. Operationsmaterial transporteras med robotar till operationssalarna.

Men upplägget har lett till logistiska problem och läkare vittnar om att instrument ibland inte kommit fram alls, ibland är de fel, men värst är att ibland har de varit smutsiga.

Vill skydda barnen

På Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Nya Karolinska universitetssjukhuset, har operationer på sövda barn fördröjts eller avbrutits eftersom instrument varit smutsiga, skriver Aftonbladet.

- Man kan få en sepsis, en blodförgiftning, och dö. Verksamheten måste evakueras och mitt sätt att skydda barnen är att vända mig till dig, säger en källa till tidningen.

Den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell säger till Dagens Nyheter att utformningen av NKS har medfört nya arbetssätt och att sterilcentralen är en av enheterna som inte lyckats ställa om, vilket påverkar produktionen.

- Det är en betydande påverkan. Operationsstarter kan fördröjas. Vi tar hänsyn till det när vi bokar dagsprogrammen, och de blir mindre tätt bokade än vi skulle göra om vi hade full kapacitet.

"Haft några incidenter"

Chefsläkare Marie Bennermo säger till TT att situationen pågått sedan slutet av förra året och att den bottnar i att sjukhuset genomför fler operationer, har en ökad kapacitet och samtidigt dras med en personalbrist.

- Vi har haft några incidenter där det har gått ut instrument som nått operationsavdelningarna. Där har vi nu infört en extra kontroll för att säkerställa att det inte ska ske.

Hur många händelser det rör sig om vill hon inte gå in på mer än att det är en "mindre andel". Bennermo har inte fått några rapporter om att patienter kommit till skada. Däremot bekräftar hon att operationer har fått skjutas upp men att alla sedan har kunnat genomföras.

- Det är ett av sjukhusets mest prioriterade områden för närvarande och vi ser att det här är allvarligt och inte en önskvärd situation.

Nu försöker man använda sig av resurser från både Huddinge och Solna samt i nästa vecka öppna en sterilcentral i sjukhusets gamla lokaler, samt vända sig till andra vårdgivare i länet för att se om de kan bidra med kapacitet.

- Vi jobbar intensivt med att hitta andra alternativa lösningar, säger Marie Bennermo.