Tajgafästingen som tidigare bara hittats längs Norrlandskusten har nu hittats även i norrländska inlandskommuner.
Tajgafästingen som tidigare bara hittats längs Norrlandskusten har nu hittats även i norrländska inlandskommuner.

Smittspridande fästing brer ut sig i Sverige

En fästing som kan vara bärare av farligare TBE-virus tycks sprida sig i norra Sverige. Men hittills har bara själva fästingen hittats här, inte de nya formerna av virus. Nu ber SVA invånare i tre norrländska län om hjälp.

ANNONS
|

Den kallas för tajgafästing och kommer från öst. I exempelvis Ryssland är den en hälsofara på grund av sin förmåga att sprida farligare TBE-virusvarianter (far eastern TBE och siberian TBE) än det som hittills finns i Sverige (western TBE), berättar Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

- Det är helt enkelt olika virus. Far Eastern TBE kan ge 20–30 procent högre dödlighet. Men det är inget som tyder på att vi har det här TBE-viruset i landet. Vi har fästingen, men det betyder inte att vi har viruset, säger hans forskarkollega Anna Omazic till TT.

ANNONS

Analysen inte klar

Förra sommaren hjälpte allmänheten till med att samla in 4500 fästingar från Dalälven och norrut. Vilka eventuella virus eller bakterier de bar på har SVA ännu inte fått svar på. Analysen blir klar först framåt sensommaren.

I årets första fästinginsamling vill SVA koncentrera sig på tre län: Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

Tidigare hade tajgafästing bara hittats längs den norrländska kusten, men förra årets insamling visade att den även finns i norrländska inlandskommuner. Anna Omazic tycker att det är allvarligt att den här typen av fästingar tycks sprida sig.

För en lekman är det omöjligt att se skillnad på tajgafästing och vanlig fästing.

"Väldigt lika"

- De är väldigt lika, du behöver titta på dem i mikroskop. Så det är inte så att vi uppmanar till att bara skicka in tajgafästingar, utan vi vill ha alla fästingar från de här tre länen oavsett hur de ser ut, säger hon.

Levande fästingar bör läggas i frysen en timme innan de skickas i väg. Fästingarna ska läggas i dubbla plastpåsar och är de blodfyllda är det bra med lite papper runt också, så att de inte mosas i frakten. Den som skickar in en fästing uppmanas också att fylla i ett webbformulär hos SVA.

ANNONS
TT

Fakta: Olika TBE-virus från olika fästingar

Fästingburen hjärninflammation orsakas av TBE-virus, som kan spridas till människor via fästingar.

Den vanligaste fästingen i Sverige heter just vanlig fästing, men kallas ibland fårfästing. Denna fästing kan sprida en TBE-variant som kallas western TBE.

Varje år rapporteras 200-300 TBE-fall i Sverige (385 fall 2018). Många får lindriga symptom eller inga alls. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och ibland kramp eller förlamning. En tredjedel får långdragna eller bestående besvär. Dödsfall är ovanliga.

Tajgafästingen, som finns i norra Sverige sedan några år tillbaka, kan sprida två allvarligare sorters TBE-virus, far eastern TBE och siberian TBE, men dessa virus har inte hittats i Sverige ännu. Båda orsakar högre dödlighet än western TBE.

Källor: SVA, Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten

ANNONS