SMHI har utfärdat klass 1-varning på grund av snöfall i Västsverige under måndagen. Arkivbild.
SMHI har utfärdat klass 1-varning på grund av snöfall i Västsverige under måndagen. Arkivbild.

SMHI varnar för snöfall i Västsverige

SMHI varnar för snöfall längs västkusten och i Jönköpings län. Lokalt har det fallit nästan en decimeter snö under måndagen. Flera olyckor i trafiken har rapporterats.

ANNONS
|

På måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning på grund av snöfall. Varningen gäller i Jönköpings län, Hallands län och merparten av Västra Götalands län.

Snöfallet har som väntat rört sig söderut under dagen, men det går inte fort.

- Det kan nog upplevas som en långsam förskjutning och det har varierat i intensitet, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

ANNONS

Halt på vägarna

Flera trafikolyckor har rapporterats i det hala väglaget. Exempelvis krockade en buss och en lastbil vid Gunntorp i Ale kommun på förmiddagen. Och i närheten av Tranemo hamnade fyra lastbilar i diket på eftermiddagen efter en kollision med en personbil på den hala vägen. Nära Öggestorp på riksväg 40 kolliderade en bil och en lastbil i en omkörningsolycka.

- Det är väldigt halt på vägarna, säger räddningsledaren Christer Sjöstedt vid räddningstjänsten i Jönköpings kommun.

Det preliminära budet från SMHI på måndagseftermiddagen är att det har kommit så mycket snö som man förväntat sig i varningsområdena under dagen. Lokalt har det fallit uppemot tio centimeter snö. Flingorna fortsätter falla ett par timmar till och under kvällen och natten mot tisdagen mattas snöfallet sedan av.

Kall på natten

I veckan väntas det inte mer snö i södra Sverige i veckan utan i stället ett mer högtrycksbetonat väder säger Sofia Söderberg.

- Det kan bli rätt kallt nattetid faktiskt.

ANNONS

Dagtid kommer temperaturerna även fortsatt ligga runt noll grader i veckan i de sydvästra delarna av landet.

TT

ANNONS