Moddigt i Falun.
Moddigt i Falun.

SMHI varnar för ishalka i natt

ANNONS
|

De senaste dagarnas milda sydvästvindar övergår under natten mot onsdagen till nordliga, betydligt kallare, strömmar med luft. Ett väderomslag som kan ge glashala vägbanor i stora delar av Västsverige och förvandla nederbörden från regn till snö.

- Regnet som ligger kvar på vägbanorna i kombinationen med den låga temperaturen gör att det fryser på och blir väldigt halt. Och man bör därför tänka på att ta det lugnt i trafiken, säger Eva Brokhöj, meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Varningar till sjöss

Även till sjöss utfärdar SMHI varningar. På Skagerak är det stor risk för storm, med nordostlig vind och grov sjö under natten mot onsdagen och de båtar som tänkt ge sig ut på sträckan Göteborg-Oslo rekommenderas att stanna i hamn.

ANNONS

På tisdagskvällen snöade det över stora delar av Värmland. Längre söderut regnade det istället men temperaturen sjönk så snabbt att Vägverket under senkvällen började salta en del större vägar i förebyggande syfte, bland annat i södra Värmland och i Mariestadstrakten.

Regnet kan dock komma att övergå i snö under natten också i Dalsland och söder om Vänern. På båda håll kan det bli någon decimeter snö eller två och frisk nordlig vind..

Men enligt SMHI kommer det kalla vädret inte att hålla i sig och den riktiga vinterkylan låter vänta på sig ett tag till. Redan under onsdagen väntas vädret i Göteborgsområdet klarna upp för att under natten mot torsdagen åter sjunka till ett antal minusgrader.

- Både under torsdagen och fredagen blir det klart väder i Göteborg med några plusgrader och under helgen blir de milt igen då temperaturen stiger till uppemot tio plusgrader, berättar Eva Brokhöj på SMHI.

2001: 9 november

2002: 19 oktober

2003: 27 oktober

2004: 17 november

2005: 28 november

ANNONS