Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SMHI, Trafikverket och räddningstjänsten har varnat för svårt väglag. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SMHI om snöfallet: Det blir problematiskt

Det snöfall som SMHI varnat för drog in över västra och södra Sverige under söndagen. Klass 1-varningar utfärdades i Blekinge, Kalmar, Jönköping, Västra Götaland och Värmland.

Mest snö väntades området runt Vänern få med upp till 20 centimeter nysnö. Där kan det också bli blåsigt, med ostliga vindar som kan leda till snödrev.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Men vi har tagit bort den tidigare vädervarningen för Skåne län där den mesta nederbörden övergått till regn, säger Tomas Fyrby, jourhavande meteorolog på SMHI.

Höjd beredskapsnivå

Under söndagseftermiddagen och kvällen har området med snöfall fortsatt att breda ut sig norrut. Fyrby tror dock inte att varningsläget kommer att ändras under natten.

- Fast även om det inte blir några fler varningar så kommer det säkert att bli problematiskt på många håll, i och med att snöfallet kombineras med vind. Det kommer säkert att bli störningar i trafiken, säger han.

Under måndagen drar det ihållande snöfallet norrut och berör främst Svealand och södra Norrland där man varnar för besvärligt väglag.

Trafikverket har förberett sig inför snövädret och har i de berörda regionerna gått upp i beredskapsnivå 1.

Europavägar stängdes av

Under söndagskvällen inträffade många olyckor i olika delar av Sverige men ingen med svårare personskador. I Västsverige stängdes olika sträckor av på E6 efter olyckor och i Skaratrakten krockade flera bilar. Även E4 mellan Gävle och Sundsvall stängdes av vid flera tillfällen och långa köer uppstod. Också i Östergötland och Blekinge rapporterades flera avåkningar och smärre krockar.

På flygplatsen i Kalmar fick man under kvällen stora problem med halka och för låga bromsvärden på landningsbanan. Ett flygplan från Arlanda fick vända och ett charterplan från Kanarieöarna tvingades i stället landa i Köpenhamn.