Kraftiga skyfall, åska och regn väntas i mellersta Sverige under torsdagseftermiddagen. Arkivbild.
Kraftiga skyfall, åska och regn väntas i mellersta Sverige under torsdagseftermiddagen. Arkivbild.

SMHI: Kraftiga skyfall i Mellansverige

Den som ger sig ut i midsommartrafiken i landets mellersta delar under torsdagseftermiddagen får vara beredd på skyfall, blixtar och dunder. SMHI har utfärdat risk för stora regnmängder i inte mindre än sju län, där 30 till 40 millimeter kan falla under kort tid.

ANNONS
|

- Det pågår en hel del kraftiga skurar just nu. Ett stråk har dragit sig från norra Östergötland upp över Södermanland, och täcker nu stora delar av Södermanland och Västmanland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Regnvarningen gäller även Stockholms, Uppsala, Gävleborgs, Dalarnas och Örebro län. Mellan 30 och 40 millimeter kan falla på kort tid, åtföljt av åska och på sina håll hundratals blixtar i timmen.

ANNONS

- Regnet mattas av i takt med att det drar sig norrut över Gästrikland och Hälsingland, men det är inte omöjligt att det fortsätter upp längs Norrlandskusten till Sundsvallstrakten, säger Jörpeland.

Det är oklart hur stora mängder som fallit hittills, då SMHI inte hunnit få in några data från sina mätstationer. Siffrorna väntas först under kvällen eller morgondagen.

Den kraftiga åskan och den höga blixtfrekvensen väntas i samtliga län, men i synnerhet i östra Svealand, upp över Gävleborgs län och i delar av Dalarna.

TT

ANNONS