SMHI ser ett ihållande regnväder komma in över Sverige till helgen. Arkivbild.
SMHI ser ett ihållande regnväder komma in över Sverige till helgen. Arkivbild.

SMHI: "Första signalen om ihållande regn"

Ett välbehövligt omfattande regn kan komma redan till helgen, enligt SMHI:s prognoser. Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanat till grillningsförbud i hela landet.

ANNONS
|

Redan på onsdagen kommer en kallfront in över norra Norrland och på fredag kväll väntas ett regnväder dra in söderifrån, över de östra delarna av Götaland.

- Det här är första signalen om ihållande regn som vi har sett på flera veckor, säger Linus Dock, meteorolog vid SMHI.

Välbehövligt för skogsbränderna

På lördagen sprider sig regnvädret vidare, över Svealand och upp till södra Norrland, och på söndagen väntas ännu ett regnväder. Även på måndagen finns hopp om nederbörd, enligt SMHI.

ANNONS

- Vi ser en del ganska goda aktiviteter vad gäller regn. Det kan vara väldigt behövligt för skogsbränderna, säger Linus Dock.

SMHI:s varningar om extremt höga temperaturer och höga temperaturer har dock inte ändrats. Som varmast är det i de östra delarna av landet, från söder och upp till strax norr om Uppsala. Där kan temperaturerna stiga till 33 grader och däröver de kommande dagarna och redan på onsdagen passerades 33-gradersgränsen. Dagens högsta temperatur – 33,3 grader – uppmättes i Växjö, Sala och Floda.

- Det är den högsta julitemperatur Växjö haft sedan mätningarna startade år 1863, säger Mattias Burtu, meteorolog vid SMHI, till TT.

Men helgen väntas bära med sig regnskurar och inslag av åska på många håll i landet, något som kan ha en viss nedkylande effekt.

Omfattande på söndag

TT: Finns det några områden som inte kommer att märka av regnet?

ANNONS

- I början av helgen kanske det inte märks av i de allra sydligaste delarna av Sverige, men söndagens regn ser ut att bli mer omfattande över hela landet, säger Linus Dock.

SMHI:s varningar för extremt höga temperaturer i Stockholm, Uppsala, Västmanland, Södermanland, Östergötland och Kalmar län är för närvarande oförändrade. De så kallade klass 2-varningarna innebär att termometern väntas nå över 30 grader i området under fem dagar i följd, eller 33 grader i tre dagar.

TT

Fakta: 1177:s råd vid värmebölja

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.

Drick mer än vanligt. Vänta inte på törstkänsla.

Ät gärna mat som är rik på vätska, till exempel grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra om du svettas mycket.

Ordna en sval miljö. Använd gardiner, persienner och markiser – och vädra på natten när det är svalt.

Svalka kroppen. En kall dusch, en blöt handduk runt nacken och löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande kläder i syntet.

Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara läkemedel rätt. Vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS