Årets juliväder har varit rekordvarmt. Men om 2018 ska bli den hetaste sommaren någonsin hittills krävs det att också augusti levererar höga temperaturer. Arkivbild.
Årets juliväder har varit rekordvarmt. Men om 2018 ska bli den hetaste sommaren någonsin hittills krävs det att också augusti levererar höga temperaturer. Arkivbild.

SMHI bekräftar: Rekordvarm juli i år

Årets julimånad har generellt varit den varmaste hittills i Sverige, med rekord på flera håll. Men om denna sommar kommer att vara den varmaste över huvud taget beror på hur augusti blir.

ANNONS
|

- Det har inte varit helt enhetligt. Vid vissa stationer har en del värmerekord överlevt. Men generellt kan man säga att vi har haft en riktig rekordvärme i år, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till TT apropå årets juliväder.

Rekord har även slagits för den enskilt högsta medeltemperatur som har uppmätts vid en station under juli. I Stockholm landar den preliminära siffran på 22,4 grader.

ANNONS

- De högsta temperaturerna uppmäts vanligen i innerstäderna. Man brukar tala om den så kallade urbana värmeön eftersom det finns huskroppar och annat i städerna som gör att värmen håller sig kvar.

Ingen rekordtorka

Däremot har de senaste dagarnas regnfall, som har varit ordentligt kraftiga på sina håll, inneburit att man inte längre kan tala om någon rekordtorr julimånad.

- Vid en del stationer har man på en enda regnskur fått mer nederbörd än vad som är normalt för hela juli. Men det är förstås välkommet på många håll.

Den senaste tidens ihållande hetta utgör ingen garanti för att det kommer fortsätta att vara varmt under flera veckor framöver. På bara ett par dagar skulle vädret potentiellt kunna slå om – och i stället präglas av kalla nordanvindar, säger Sverker Hellström.

- Nu säger jag inte att det nödvändigtvis kommer att bli så, men det är inte omöjligt.

ANNONS

Två tidigare rekord

Huruvida den samlade svenska sommaren 2018 kommer att bli den varmaste återstår att se. Det hela hänger på hur vädret blir i augusti.

- Hade vi fått räkna in maj i den officiella sommarstatistiken skulle nog rekordet helt klart ha slagits. Men nu får man ju inte välja vilken statistik man ska använda sig av bara för att vi ska få ett nytt rekord. Det är fortfarande juni till augusti som gäller.

De svenska rekordtemperaturerna för augusti uppmättes 1997 respektive 2002, då det var nästan lika varmt som i juli i år.

- Nu börjar ju en liten övergång till något svalare väder i början av augusti, så värmen måste komma tillbaka ordentligt lite senare under månaden för att 2018 ska kunna hota de tidigare i rekorden. Vi får avvakta och se varthän det barkar, säger Sverker Hellström.

ANNONS
TT

Fakta: Juli 2018

Juli har inneburit svenska värmerekord på många håll. Men på vissa platser har de tidigare rekordnivåerna stått sig. Detta gäller exempelvis för västra Norrland, där juli 2014 fortfarande är den varmaste hittills.

Åskan har varit ett återkommande inslag i det svenska julivädret 2018. Totalt har bara fyra till fem dagar varit åskfria. Det mest intensiva åskdygnet inträffade söndagen den 29 juli med omkring 20000 urladdningar, som främst drabbade de östra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland.

Månadens enskilt högsta temperatur inträffade i skånska Hästveda, där det var 34,6 grader. Klart varmt – men trots allt långt ifrån den rekordvärme på 38 grader som uppmättes i Målilla 1947 respektive i Ultuna 1933.

Torkan var fortsatt svår på många håll under juli. Men något torrt rekord blev det trots allt inte – i slutet av månaden drog ett gäng rejäla skurar in över flera områden. Den enskilt högsta noteringen återfinns i Los i Dalarna, där det föll 123,5 millimeter den 30 juli.

Källa: SMHI

ANNONS