Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insulinpenna med engångsnål är ett viktigt hjälpmedel för många diabetiker. Nu testas en smart penna som kan kommunicera med läkaren om värden och insulindoser. Arkivbild.

Smart insulinpenna kan hjälpa diabetiker

En "smart" insulinpenna som nu testats i Sverige kan ge diabetiker en enklare och bättre behandling. Pennan läser av patientens värden och gör det möjligt att kommunicera i realtid med läkaren på distans.

Insulinpennan ingår i en studie på 80 barn och ungdomar med typ 1-diabetes, som letts från Hallands sjukhus. Resultat från studien presenterades vid den nationella diabeteskongressen i Stockholm.

Pennan skickar information till läkaren om patientens värden och de doser insulin som getts, både storlek och tidpunkt. Därefter kan läkare och patient ha videosamtal om behandlingen.

14 personer i studien använde den smarta insulinpennan. Alla fick längre total tid med goda värden. Pennan gav också viktig hjälp i utvärderingen av kraftiga blodsockerfall.

"Detta är första gången någonsin man kunnat följa doser givna med insulinpenna, och kommer sannolikt att i framtiden helt förändra arbetet på många diabetesmottagningar", säger Peter Adolfsson, forskare vid Göteborgs universitet och överläkare vid Hallands sjukhus, enligt ett pressmeddelande från Region Halland.

I studien byttes vartannat återbesök hos läkare ut mot tre videomöten på 15 minuter vardera för den grupp som använde smart insulinpenna.