Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genom att urinera så högt som möjligt försöker mindre hundar framstå som större än vad de i själva verket är. Arkivbild.

Små hundar lurar större med hjälp av urin

Genom att skvätta så högt som möjligt försöker mindre hundar lura sina artfränder att de är större än vad de i själva verket är.

"Medium size dog with big dog attitude".

Det vill säga: "En medelstor hund, med en stor hunds attityd".

Den amerikanska ambassaden i Stockholms omdöme om den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en läckt internrapport blev uppmärksammad.

Frestande objekt

Nu visar forskning att de amerikanska diplomaterna kanske inte var helt fel ute. Trots allt. Inte för utrikesministrar dock, utan för riktiga hundar. Genom att urinera så högt som möjligt försöker nämligen mindre hundar att framstå som större än vad de i själva verket är.

Den slutsatsen drar beteendeekologen Betty McGuire och hennes kollegor vid Cornell University i USA efter att under två års tid ha rastat 45 hundar från två olika härbärgen i New York. Hundarna som oftast var av blandras, var uteslutande hannar, eftersom de oftare lyfter på benet när de urinerar.

Skickar signal

Under promenaderna gick forskarna ut med hundarna nära träd, bänkar, lyktstolpar och andra frestande objekt, samtidigt som de filmade hundarna bakifrån med hjälp av telefoner. De passade även på att mäta hur högt från marken som kisstrålen hade träffat det aktuella objektet. Väl tillbaka på laboratoriet beräknade de "kissvinkeln" för respektive hund, det vill säga hur högt hunden hade urinerat i förhållande till hur högt den hade lyft på benet.

Det visar sig, skriver forskarna i Journal of Zoology, att hundarna vanligtvis har en kissvinkel på mellan 85 och 147 grader, och att denna vinkel ökar i takt med att hundarna blir mindre.

Forskarna tolkar beteendet som att de mindre hundarna försöker sända en signal till andra, antagligen större, hundar om att de är större än vad de i själva verket är.