Både Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och KD-ledaren Ebba Busch Thor behöver dra sina partier över riksdagsspärren i höstens val. Arkivbild.
Både Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och KD-ledaren Ebba Busch Thor behöver dra sina partier över riksdagsspärren i höstens val. Arkivbild.

Småpartier slåss på liv och död

Med ett halvår kvar till valet gör sig partierna redo för valkamp. Det är jämnt mellan blocken, och allt kan avgöras av slaget kring fyraprocentsspärren.

ANNONS
|

Kristdemokraterna är vana vid att ligga under riksdagsspärren på fyra procent mellan valen. Men på senare tid har det också sett skakigt ut för Miljöpartiet och Liberalerna i olika mätningar.

- Att det är jämnt mellan blocken i opinionsmätningarna berättar inte hela sanningen just nu. Beroende på om MP, L och KD kommer in eller faller bort, så ändras förutsättningarna helt för mandatfördelning och regeringsbildning, säger statsvetarprofessorn och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS

- Den här gången finns en stor osäkerhet, både i att det är jämnt mellan blocken och att det är många partier nära fyra procent. Vilken regering vi får kan avgöras av fyraprocentsspärren.

Välfärd viktigast

Högst på väljarnas dagordning just nu står sjukvård och skola. Precis som det gjorde i mars 2014, före förra valet. Skillnaden nu är att frågor om sysselsättning, jobb och landets ekonomi hamnat i skymundan och att invandring, integration och lag och ordning i stället klättrat uppåt på listan över väljarnas viktigaste frågor.

Även partierna fokuserar på dessa frågor. Det var tydligt när exempelvis Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna presenterade sina valstrategier. Så händer inga omvälvande saker, så lär vi få höra mycket om detta fram till valet den 9 september.

- Det är en viktig agendakamp och många små partier är helt beroende av att deras frågor har en hyfsat hög position på dagordningen, säger Ekengren Oscarsson.

ANNONS

Till exempel är Feministiskt initiativ beroende av att jämställdhetsfrågor diskuteras och MP vill gärna lyfta miljö- och klimatfrågor.

Mördande konkurrens

Konkurrensen är mördande och kan leda till desperata utspel för att få uppmärksamhet, troligen under det som kallas "lilla valrörelsen", mellan mitten av april och mitten av maj, tror Ekengren Oscarsson.

- När det här fönstret fram till valet krymper och man ligger nära spärren, som är så avgörande, då kan det vara svårt att hålla huvudet kallt, säger han.

- Under den perioden kan det komma lite testballonger från ängsliga småpartier.

Under valår brukar vårens opinionsmätningar kunna ge en aning om hur valresultatet kan bli, säger statsvetarprofessorn. Men i år är det som sagt väldigt jämnt och flera osäkra faktorer. Läget gör det också svårt för hugade taktikröstare.

- Det kan bli koordinationsproblem om två borgerliga partier behöver stödröster, säger Ekengren Oscarsson.

ANNONS

Sökes: stödröstare

Borgerliga väljare som kan tänka sig att stödrösta på KD vill veta att deras röst verkligen kommer att stärka Alliansen. Liberalerna har inga vana stödröstare, men ett sympatikapital av väljare som har röstat på partiet någon gång eller har det som reservalternativ.

För Miljöpartiet står hoppet om eventuella stödröster till väljare som tänkt rösta på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Många där har MP som sitt andrahandsval och partibyten är vanliga mellan partierna. Den dåliga nyheten för MP är att få är vana att stödrösta.

TT

Fakta: Valkalender

26 juli: Brevröstning från utlandet startar, till exempel för sjömän.

16 augusti: Röstning på svenska ambassader och konsulat kan börja. Budröstningen startar i Sverige.

22 augusti: Förtidsröstning startar i Sverige.

9 september: Valdagen. Ordinarie val till riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS