Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Slutgiltigt valresultatet dröjer till helgen

Första budet var onsdag denna vecka men av olika anledningar så dröjer det slutgiltiga valresultatet för riksdagen. Enligt Valmyndigheten kommer det fastställas först på söndag.
– Det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

"Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat" säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i pressmeddelandet om fördröjningen.

Det är de län som har flest röster, Stockholms och Västra Götalands län, som behöver mest tid på sig att räkna rösterna.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur. Dessutom har antalet valsedlar som kommer från andra valkretsar ökat.

– Det finns inga strukturella problem men det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Däremot anser han inte att länsstyrelserna borde ha tagit in fler personer för att på så sätt bli klara under fredagen. I Östergötland arbetar cirka 60 personer med omräkningen.

– Det kan man väl alltid resonera om men det måste vara personer med erfarenhet som gör detta, säger han.

Fakta: Uppdaterade preliminära valresultatet

Det uppdaterade preliminära valresultatet:

S, 28,3 procent, 100 mandat

MP, 4,4 procent, 16 mandat

V, 8,0 procent, 28 mandat

M, 19,8 procent, 70 mandat

KD, 6,3 procent, 22 mandat

C, 8,6 procent, 31 mandat

L, 5,5 procent, 20 mandat

SD, 17,5 procent, 62 mandat

Valdeltagande: 87,1 procent (6 532 063)

Källa: Valmyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.