Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis på plats i Rinkeby efter skjutningen i januari i år. Arkivbild.

Sluten ungdomsvård för Rinkebymord

Troligen som hämnd för ett tidigare mord i Rinkeby sköts en ung man till döds inne på en restaurang vid Stockholmsförortens centrum. Nu döms en 17-årig pojke till sluten ungdomsvård för mordet, som beskrivs som en "regelrätt avrättning".

Det har gått snart ett år sedan skjutningen. Vid 18.30-tiden den 8 januari går en pistolbeväpnad gärningsman in på restaurangen i Rinkeby centrum och avlossar två skott mot en 24-årig man som befinner sig där inne. Han träffas i huvudet och halsen, och avlider senare på sjukhus.

Utredning ledde fram till misstankar om att en pojke, 16 år vid gärningen, var skytten. Nu döms han för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott till tre års sluten ungdomsvård.

Skada stämde

Pojken som nu är 17 år gammal förnekar gärningen, men Solna tingsrätt bedömer det som "praktiskt taget uteslutet" att det skulle röra sig om någon annan än just han som begått mordet.

Rätten hänvisar bland annat till att pojkens dna har hittats på patroner som kunnat kopplas till det vapen som användes. Övervakningsfilmer från platsen visar också att gärningsmannen har en "skada/avvikelse" på sin ena hand, vilken överensstämmer med en skada som 17-åringen har.

Två grupperingar

Rätten skriver i sin dom att det "varit fråga om en regelrätt avrättning av en skyddslös person". Bakgrunden till mordet tros vara en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar i Rinkeby. En dryg vecka före mordet på restaurangen, den 31 december, sköts en man ihjäl som enligt polisen hade en framträdande roll i en av grupperna.

Efter detta uppstod ett rykte om att 24-åringen varit inblandad. Detta tror polis och åklagare ledde fram till en hämnd i form av dödsskjutningen den 8 januari – den nu dömde 17-åringen umgicks med personer som har anknytning till gruppen som mannen som mördades i december hörde till.