Karolinskas internrevision av inköp av externa konsulter kom fram till graverande kritik. Arkivbild.
Karolinskas internrevision av inköp av externa konsulter kom fram till graverande kritik. Arkivbild.

SLL kräver pengar tillbaka från konsultbolag

Stockholms läns landsting kräver pengar tillbaka från konsultbolaget BCG. Men förtroendet för Karolinskas ledning och styrelse består.

ANNONS
|

- Förtroendet är naggat i kanten, men styrelsen har nu tagit ett steg mot ett återskapat förtroende, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Graverande kritik mot Karolinska universitetssjukhusets inköp av konsulttjänster kom fram i en internrevision. Bland annat visar rapporten att maxbelopp för beställningar av konsulttjänster har överskridits, att jävsförhållanden inte har utretts och att fakturaunderlag saknas mellan 2011 och 2014.

ANNONS

Med anledning av internrevisionens resultat kräver SLL återbetalning av konsultbolaget BCG, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till Dagens Nyheter.

- Vi kommer att ge landstingsdirektören i uppdrag att gå tillbaka till BCG och återkräva pengar. Om de har tagit administrativa avgifter och annat från Karolinska som anses som olämpliga, så ska vi gå tillbaka till BCG och kräva tillbaka skattekronor.

Hur mycket pengar det rör sig om kan Svenonius inte svara på.

Skarpare åtgärder

Irene Svenonius och landstingsrådskollegan Anna Starbrink (L) krävde i onsdags skarpare åtgärder av styrelsen än ledningen tidigare föreslagit. De fick 24 timmar på sig att återkomma och på torsdagen presenterades tilläggen. Bland annat ska en ny tjänst inrättas, en så kallad compliance officer som ska säkra att rutiner och åtgärder följs.

Tillägg visar, anser Svenonius, att styrelsen tagit kritiken på djupaste allvar.

- Det är skarpa förslag och de har satt ett datum, 31 mars, då åtgärderna ska vara genomförda. Nu måste vi se till att de följs, säger Irene Svenonius till TT.

ANNONS

Stärka insyn

Som ägare till sjukhuset vidtar nu Stockholms läns landsting (SLL) egna åtgärder för att skärpa den interna kontrollen.

- För hårdare ledning, styrning och kontroll kommer vi att inrätta en central regelefterlevnadschef, som kommer att rapportera direkt till landstingsdirektören. Vi ska också adjungera landstingsdirektören till styrelsen för att stärka ägarens insyn i verksamheten, säger Svenonius.

Dessutom ska landstingens inköp och upphandlingar ses över. En ny policy är sedan tidigare på gång och är nu ute på remiss. Avtalet mellan SLL och konsultfirman Boston Consulting Group ska också utredas.

Internutredningen tillsattes efter Dagens Nyheters avslöjanden om höga utbetalningar till konsulter som i genomsnitt kostat 700000 kronor i månaden per person. Boston Consulting Group har sedan 2011 debiterat Karolinska 257 miljoner kronor. Fakturorna har saknat underlag, bland annat har konsulterna inte namngetts.

TT

Fakta: Styrelsens förslag på åtgärder

Styrelsen vill att följande åtgärder genomförs:

Inrätta en ny tjänst centralt i ledningen på sjukhuset. Denna person ska se till att rutiner och processer följs. Medarbetare ska utbildas i vad som gäller avseende regelverk.

Fakturaspecifikationer för åren 2011 till 2014 saknas enligt rapporten. Ledningen ska med omedelbar verkan se till att varje saknat underlag kommer fram.

BCG lånade 2012 ut två konsulter gratis till sjukhuset. Styrelsen uppfattar detta som olämpligt och vill att sjukhuset juridiskt granskar detta.

SLL bör se över de centrala ramavtalen.

Veckoarbetstiden för anställda hos underleverantörer får inte stå i strid med landstingets uppförandekod.

Styrelsen vill till varje styrelsemöte ha en uppdatering av behov och användning av konsulter.

En dialog ska finnas mellan ledningen och de externa revisorerna om hur sjukhuset arbetar med alla typer av konsulter.

En projektledare har tillsatts för åtgärdsprogrammet som ska vara genomfört senast den 31 mars.

Fakta: Internrevisionens resultat

Riktlinjerna för beställning av konsulttjänster har inte följts vid två tillfällen.

När det gäller risken för intressekonflikter och jäv har processen inte följts. I de nu granskade lokala upphandlingarna har inte sekretess- och jävsförbindelser blivit underskrivna.

Via sjukhusets visselblåsarfunktion har det framkommit att en ansvarig chef inte har attesterat fakturor själv utan han har låtit en medarbetare göra det genom att lämna över sina inloggningsuppgifter.

Antalet timmar som konsulterna från BCG har arbetat överensstämmer inte med sjukhusets riktlinjer, även om huvudansvaret ligger hos BCG. Sjukhuset borde som uppdragsgivare ifrågasatt detta.

Fakturaspecifikationer för åren 2011 till 2014 saknas. Fakturaspecifikationer finns från 2015 till 2017.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

ANNONS