Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsmakten finns kvar med viss verksamhet på Muskö. Arkivbild.

Släpps på fri fot efter Musköintrång

De två utländska män som misstänks för att ha gjort intrång på Musköbasen i Stockholms skärgård i början av december har släppts på fri fot av Södertörns tingsrätt. Misstankarna mot britten och belgaren kvarstår dock.

Efter en omhäktningsförhandling tog rätten beslutet att det inte längre finns tillräckliga skäl att hålla de båda männen häktade, och släpper dem därför på fri fot.

- Jag tycker att det är ett korrekt beslut, det fanns inte skäl att hålla honom häktad, säger den belgiske mannens advokat Lars Hurtig, och fortsätter:

- Det tyckte jag i och för sig inte att det fanns inför den förra förhandlingen heller, men man kan möjligen förstå att domstolen känner att det är färskt och att man måste ge åklagaren lite tid att undersöka om det är så pass allvarligt som man anser från åklagarhåll, eller om det är en slarver som gått lite för långt i sin "urban exploration".

Lovar samarbeta

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström säger till Dagens Nyheter att han är besviken och ganska förvånad, och att detta kan påverka utredningen negativt.

- De kommer mest sannolikt att hålla sig härifrån och inte hörsamma de kallelser till förhör som vi kommer att skicka ut. De fick inte ens reseförbud, säger Hanström till DN.

Advokat Rodney Humphreys som företräder den brittiske mannen säger att hans klient dock lovat att komma tillbaka till Sverige för att svara på frågor.

- Rätten verkar ha bedömt honom som trovärdig, säger Humphreys till TT.

Belgaren har samma inställning:

- Han har samarbetet under hela utredningen och han kommer att fortsätta med det, säger Lars Hurtig.

Vakt upptäckte

Männen är båda i 30-årsåldern och är medborgare i Storbritannien respektive Belgien. De upptäcktes av en vakt på försvarets bas på Muskö natten mot den 2 december. De misstänks ha tagit sig in på basen flera gånger.

Männen häktades några dagar senare, misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Sedan dess har ytterligare misstankar tillkommit, om olovlig avbildning av skyddsobjekt och obehörig befattning med hemlig uppgift.

De båda förnekar brott och enligt en av deras försvarare är de turister som reser runt för att besöka den här typen av anläggningar. De ska också ha uppgett att de trodde att Musköbasen var nedlagd.