Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Släng inte mackor med skinka eller korv i naturen, vädjar Jordbruksverket. Charkvaror kan sprida afrikansk svinpest, om de innehåller griskött från länder där smittan finns.

Slängda charkvaror kan sprida svinpest

Har det hänt att du slängt en överbliven macka med korv eller skinka i naturen? Gör inte om det, i så fall! Charkvaror från grisar kan sprida den svåra sjukdomen afrikansk svinpest, varnar Jordbruksverket.

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som inte drabbar människor. Men den är mycket smittsam hos både tamgrisar och vildsvin, med hög dödlighet som följd.

Sjukdomen har under de senaste åren spridit sig i Europas östra delar, allt närmare Sveriges gräns.

VM-resenärer varnas

Nu vädjar Jordbruksverket om att vi inte ska slänga charkrester från griskött i naturen. Prickig korv, rökt skinka och liknande kan sprida smitta, om de innehåller kött från länder där afrikansk svinpest finns.

- Vi tänker kanske framförallt på dem som är ute reser på sommaren och kanske passar på att köpa med sig lite korv eller god skinka, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Fotbollssupportrar som åker till VM i Ryssland är ett exempel på Jordbruksverkets sajt.

Godbitarna kan bli matsäck, men slängs kanske till slut på en rastplats någonstans i Sverige. I bästa fall tar räven dem. Då är det ingen fara.

- Men om det i stället är vildsvin som tar charkresterna kan det gå riktigt illa. Snälla, använd papperskorgen, vädjar Maria Cedersmyg.

Från vildsvin till gris

Man vet av erfarenhet att om smittan drabbar vildsvin i ett område, kan den på olika sätt spridas till tamgrisar.

Afrikansk svinpest vållar stort lidande för svin som smittas. Ett konstaterat fall av sjukdomen i Sverige skulle dessutom leda till att exporten från svensk grisnäring begränsas, framhåller Jordbruksverket.

Varningen gäller inte griskött som upphettats vid tillagning, exempelvis genom att grillas eller kokas.