Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rektorerna i Skurup visar upp en enad front mot kommunens beslut om slöjförbud i skolan. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Rektorerna i Skurup visar upp en enad front mot kommunens beslut om slöjförbud i skolan. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Skurups rektorer enade mot slöjförbudet

Alla rektorer i skånska Skurup skriver i ett uttalande att det inte går att genomföra ett slöjförbud i skolan utan att bryta mot lagen, rapporterar Ystads Allehanda.

I december beslutade kommunfullmäktige i enlighet med en SD-motion att införa förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal.

Rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan vägrade och fick stöd av Skolverket, som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten. Ärendet ska prövas i förvaltningsrätten.

"Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och ta avstånd från det som strider mot dem. Hur elever och personal klär sig handlar om frihet och integritet och är alltså inget som svensk skola styr över, annat än om det undantagsvis skulle röra sig om säkerhets- eller trygghetsskäl", skriver kommunens rektorer i sitt gemensamma uttalande.