Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skotten i USA: Säkerheten skärps

Skottdramat i Virginia kommer att leda till en diskussion om politikers säkerhet. Däremot blir det inte någon skärpt vapenlagstiftning, tror de USA-kännare som TT talat med.

Skjutningar är vanliga i USA. Att politiker nu drabbats gör att frågan får mer uppmärksamhet.

- Vi kommer att se en diskussion framåt om säkerheten runt politiker, då i synnerhet kongressledamöter, senatorer och andra, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

Hon tror att bevakningen och säkerheten kring politiker i USA vid olika arrangemang kommer att stärkas.

- Alla olika händelser vad det gäller attacker på våra politiska institutioner och vårt samhälle får ofta konsekvensen att vi stänger in och försöker avgränsa från den öppenhet som vi var vana vid sedan tidigare. Det är väl sannolikt att vi kommer att se det som en konsekvens av det här.

Även Dag Blanck, professor och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier, tror att det kan leda till skärpta säkerhetsarrangemang för politiker.

- Det kommer säkert bli en diskussion om säkerheten för politiker när de rör sig ute i samhället.

Den amerikanska vapenlagstiftningen kommer också att debatteras intensivt.

- Så sker alltid efter sådana här skjutningar. Då kommer krav på skärpt vapenlagstiftningen. Men de stöter alltid på patrull eftersom det finns ett sådant starkt motstånd när det gäller förändringar, säger Dag Blanck.

- Det här kommer återigen att sätta den här frågan på dagordningen och vi kommer att se samma ståndpunkter föras fram igen, säger Frida Stranne.