Skoprotest mot nazister i Almedalen

Förbjud organisering i nazistiska organisationer. Den uppmaningen riktar ett gäng organisationer och visar upp en installation, lite i utkanten av det politiska livet i Almedalen.

ANNONS
|

I tidiga ottan har de vid strandpromenaden i Visby placerat ut en stor hög skor, som ska symbolisera koncentrationslägren där miljontals judar mördades av nazisterna under andra världskriget.

–Den här gången måste vi protestera i tid, säger Kristina Wicksell från stiftelsen Make Equal som var relativt ensam på plats.

Även om installationen ligger lite undanskymt från den politiska cirkusen, för att inte bli bortkörda av vakter och polis, hoppas Kristina Wicksell att budskapet till framför allt politikerna ska hitta fram.

–Vi uppmanar till förbud mot nazistisk organisering, säger hon.

I exempelvis Tyskland är det förbjudet att vara med i liknande organisationer. Protesten ska också ses i ljuset av att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ska komma till Almedalsveckan, fast först senare i veckan.

ANNONS

Många av representanterna i den gemensamma protesten, runt 70 debattörer och organisationer, har bojkottat Almedalsveckan just av den anledningen.

ANNONS