Elever pluggar inför nationella provet. Arkivbild.
Elever pluggar inför nationella provet. Arkivbild.

Skolverket stramar åt regler mot provläckor

Flera gånger under våren har nationella prov i engelska och matematik för gymnasieelever spridits på sociala medier. Skolverket anser att situationen är "ohållbar" och ändrar flera rutiner inför höstens prov. Gymnasieminister Anna Ekström (S) välkomnar förändringarna.

ANNONS
|

- Det är väldigt bra att Skolverket agerar. Situationen med de många läckorna som varit måste bemästras, säger Anna Ekström.

Det är i huvudsak skolornas ansvar att se till att proven hanteras korrekt, och Skolverket skriver: "När vi gång på gång ser konsekvenser av att det brister ute i skolorna måste vi agera".

- Redan inför vårterminens prov har vi agerat, men de åtgärder vi vidtog då har inte räckt till. Då måste vi självklart fortsätta, säger Anders Boman, chef på Skolverkets provenhet, till TT.

ANNONS

Mer krävs

Skolverket presenterar ett antal åtgärder för att minska risken att provet sprids. Facit ska tidigast levereras på provdatum eller dagen efter, och även proven skickas ut närmare provdatum. Bara i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än provtillfället. Så snart som möjligt ska föreskrifterna ändras så att provet börjar senast klockan 9 på aktuell provdag. Kraven på skolhuvudmännen ska också skärpas ytterligare.

Anders Boman tror att det kommer att krävas ännu mer.

- Detta tror jag inte är det sista vi kommer att göra. Jag tror att vi kontinuerligt behöver fortsätta att tänka kring de här provens legitimitet och hur de ska genomföras fram till år 2022 då proven digitaliseras.

Ingen garanti

Men inte heller digitaliserade prov innebär en garanti mot fusk, enligt Anna Ekström.

- En hel del problem vi ser nu kommer förstås att försvinna, men med digitaliseringen kommer nya möjligheter att fuska eller läcka prov. Det gäller att skapa system så att det blir så svårt som möjligt och skadeverkningarna så små som möjligt, säger Ekström.

ANNONS

TT

Fakta: Nationella prov

I grundskolan skriver eleverna nationella prov i årskurs 3 (matematik och svenska/svenska som andraspråk), i årskurs 6 (matematik, svenska/svenska som andraspråk och engelska) och i årskurs 9 (samma ämnen som i årskurs 6, samt i något SO-ämne och något NO-ämne).

I gymnasieskolan skriver eleverna nationella prov i vissa kurser i engelska, matematik och svenska/svenska som andraspråk. Vilka prov eleven skriver varierar beroende på vilket program eleven läser.

Källa: Skolverket

ANNONS