Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Skolverket backar om antiken

Efter massiv kritik drar Skolverket mycket oväntat tillbaka förslaget att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskolan.

"Skolverket kan konstatera att det saknas stöd för vårt förslag och därför kan vi redan nu, innan remisstiden gått ut, slå fast att antiken kommer att finnas kvar i grundskolans kursplan i historia", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Skolverket förklarar att grundproblemet kvarstår: undervisningstiden i historia räcker inte för att täcka allt innehåll i kursplanen.

"Att låta nuvarande kursplan blir kvar som i dag, med för mycket innehåll i relation till undervisningstiden, är inte ett alternativ. Vi måste hitta en lösning som innebär att historielärare får en kursplan med bättre balans mellan innehållet och undervisningstiden utan att viktiga delar tas bort", säger Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är i korthet att Skolverket nyligen föreslog revideringar i grundskolans kursplaner.

LÄS MER: Antikens historia blir fråga för politikerna

Förslagen vad gäller historieämnet ledde omedelbart till en debattstorm. Historiker, skribenter, företrädare för lärosäten och andra har frågat hur unga människor ska förstå sin samtid om antikens historia ska slopas.

LÄS MER: Historielärare: Politikerna måste ge oss tid

LÄS MER: Kritiserade kursplaner justeras – och bantas