Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolor föreslås få lotta in elever

Regeringens skolkommission öppnar för lottning av elever till populära skolor. Kommissionen vill också att skolvalet blir obligatoriskt.

När Skolkommissionen på torsdagen presenterar sitt slutbetänkande efter två års arbete är förväntningarna höga. Särskilt när det gäller åtgärder för att göra skolorna mer likvärdiga.

- Jag har ett stort hopp om att de faktiskt kommer med förslag som är tillräckligt vassa för att sätta oss i rörelse mot ett mer likvärdigt skolsystem, säger Per Kornhall, författare och oberoende skoldebattör, till TT.

- OECD:s analys är att vi behöver göra genomgripande reformer. Men jag är lite orolig för att det blir urvattnat, att det inte blir så mycket som vi kanske egentligen behöver.

Omstritt förslag

Enligt TT:s källor lägger Skolkommissionen fram flera förslag för att minska skolsegregationen och se till att elever med olika socioekonomisk bakgrund blandas mer.

Ett förslag är att göra det fria skolvalet för föräldrar och elever obligatoriskt. Tanken är att alla elever aktivt ska välja skola, inte bara de med välutbildade och välinformerade föräldrar.

Ett mer kontroversiellt förslag är att också öppna för lottning när antalet sökande är fler än antalet platser. Det skulle kunna användas i skolor där elevsammansättningen anses vara alltför homogen.

I dag används närhetsprincipen, alltså att elever ska ha rätt att gå i en skola nära hemmet, syskonförtur och kötid när skolorna gör sina antagningar. Men Skolkommissionen vill att lottning ska bli ytterligare en urvalsprincip.

Inga bebisar i kö

Skolkommissionen väntas också föreslå förändringar i de gamla urvalsprinciperna, som att det inte ska gå att ställa sitt barn i kö till en populär friskola redan vid födseln.

Socialdemokraternas partikongress nyligen beslutade att arbeta för att slopa kötid helt som ett antagningskriterium för friskolor.

- Man kan tycka att förslagen är rätt eller fel, men det är viktigt att Skolkommissionen sätter fingret på frågan om likvärdighet i skolan, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro och ordförande i SKL:s utbildningsberedning.

Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall reagerar starkast på förslaget om lottning.

- Våra barn ska inte bli utsatta för ett skollotteri. Elevernas framtid ska bygga på förmåga och vilja, inte på vilken lott de drog i ett skollotteri, säger hon till TT.

Moderat glädje

Däremot gör M tummen upp för att skolvalet inte ska vara valfritt.

- Boendesegrationen är det stora problemet, instängdheten i det skolområde där man bor är Sveriges stora bekymmer i dag. För att kunna bryta det behöver vi utveckla det skolval som finns så att det blir aktivt obligatoriskt.

- Jag är väldigt glad över att Skolkommissionen har anammat en fråga som vi har drivit länge, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Enligt TT:s källor är ett annat av Skolkommissionens förslag för att få mer likvärdiga skolor att en statlig delfinansiering av undervisning och elevhälsa införs i form av ett nytt statsbidrag.

"Det här är det mest genomgripande och sammanhållna reformarbetet för skolan på decennier och jag ser fram emot att ta emot slutsatserna i morgon (torsdag)", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett skriftligt uttalande.