Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flaggan vajar på halv stång vid Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev knivhöggs till döds på onsdagen.

Skolan kraftsamlar efter 17-åringens död

Elever och lärare på Enskede gårds gymnasium, där en elev knivhöggs till döds av en annan elev, har dagen efter med hjälp av förstärkning utifrån försökt hantera den sorg och vrede som dådet väckt.

Flaggan vajade på torsdagsmorgonen på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev knivhöggs till döds av en annan elev på onsdagen. Dörrarna på skolan var låsta och bara elever och skolpersonal släpptes in.

- I morse när vi samlades här hade vi låst dörrarna, inte av säkerhetsskäl, utan för att kunna gå in i vår egen kokong och fokusera på att skapa trygghet och ro och ta hand om den sorg och den vrede som finns bland elever och personal, berättar Hans-Kristian Widberg.

Vuxen förstärkning

Innanför skolans dörrar möttes eleverna av skolpersonalen, men också av 24 andra vuxna från olika professioner.

- Det är psykologer från psykologenheten, fältassistenter, krisstödjare från Röda Korset, kuratorer och lite personal från förvaltningen, säger Widberg.

Även poliser fanns på plats, både för att skapa trygghet och för att kunna fånga upp vittnesmål från gårdagens händelse.

På förmiddagen hölls en minnesstund för den döde 17-åringen.

- Vi hade en minnesstund och en tyst minut och i rummet bredvid hade vi en imam som läste en vers ur koranen. Det var en samlad tillställning där vi fokuserade på det som har hänt och vår sorg och ägnade våra tankar åt den elev som inte är med oss längre.

Larm om slagsmål

Polisen fick larm om att det var slagsmål på skolan vid lunchtid på onsdagen. Innan de hunnit fram fick de uppgifter om att en person blivit knivskuren. Ytterligare en person fick lättare knivskador i samband med bråket.

Den allvarligt skadade 17-åringen, som var i Sverige som ensamkommande, fördes till sjukhus där han avled av sina skador.

Den 16-årige pojke som gick till attack med kniven är också elev på skolan. Han greps strax efter dådet och är nu anhållen misstänkt för mord.

SVT Nyheter har pratat med elever på skolan som beskriver den misstänkte pojken som aggressiv. De vittnar om hur han tidigare varit inblandad i ett bråk på skolan och att han även vid det tillfället bar kniv. Eleverna menar att skolan inte tog detta på allvar.

Ska utvärdera

Hans-Kristian Widberg vill inte kommentera uppgifterna om pojken i nuläget.

- Det vi fokuserar på nu är att skapa ett internt lugn och arbetsro. Sen är det självklart så att när det här är över måste vi titta över hur vi hanterade krisen och om det finns något i systemet som inte har fungerat tidigare på skolan. Om det är ledning, stöttning eller något annat.

På Enskede Gårds gymnasium är ungefär 25 procent av eleverna ensamkommande från länder utanför Europa. Skolan har anpassat bemanningen efter att dessa elever ofta kan behöva mer stöd och extra resurser. Och han upplever inte att skolan är stökig.

- Den här skolan har jobbat väldigt mycket med det. Det är fler vuxna per elev här än på någon annan skola i Stockholm på grund av den anledningen. Det finns också ett starkt engagemang och en stark medvetenhet hos lärarna i de här frågorna, säger Widberg.