Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Styrkedemonstration. Dennis Jeryd (S) och Henrik Ripa (M) är överens om att skolan är stora valfrågan.

Skolan blev plötsligt viktigast

En månad före valet gör Alliansen i Lerum en kovändning när den det gäller lärartätheten. Extra pengar utlovas nu för att blidka väljarna och matcha oppositionens generösa bud.

Skolan har plötsligt blivit den viktigaste valfrågan i Lerum. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (M) medger att det är föreningen Föräldrar i Lerums kommun (FILK) som har fått den borgerliga alliansen att tänka om:

- Vår ambition är att skapa en världsledande skola. För att nå det målet räcker det inte med att eleverna redan nu uppnår goda studieresultat. Det krävs även välutbildad personal och en högre personaltäthet, konstaterar han.

Bättre resultat

Enligt Ripa möjliggörs den aviserade extrasatsningen av att den ekonomiska prognosen för innevarande år pekar mot ett bättre resultat än väntat. Exakt hur många fler pedagoger det kommer att bli inom barnomsorger och skolan kan han dock ännu inte svara på:

- Men tanken är att det ska vara högst tolv barn i förskolans småbarnsgrupper och inte fler än 15 heltidsbarn i de övriga förskolegrupperna, förklarar han.

Alliansens senaste förslag är så nytt att det ännu inte varit uppe för behandling. Oppositionen presenterade sin extra skolsatsning i en skuggbudget redan i juni.

- Så som det är nu tvingas skolledarna syssla med neddragningar. Vi vill ge dem möjlighet att istället börja fokusera på eleverna, säger Dennis Jeryd (S) som kommer att efterträda kommunstyrelsens nuvarande vice ordförande Kenneth Johansson som har aviserat sin avgång efter valet.

Föräldrar ifrågasatte

Det var i våras i samband med att Skolverket presenterade statistik över lärartätheten i landets 290 kommuner som en grupp föräldrar började ifrågasätta undervisningskvalitet i Lerum.

Lerum hamnade med sina 7,9 lärare på 100 grundskoleelever bland de sista i rankinglistan. Motsvarande siffra för grannkommunen Alingsås låg på 8,5 medan riksgenomsnittet hamnade på 8,3.

Allianspartierna i Lerum, som i samma veva införde besparingskrav för Sektor lärande, pekade på de förhållandevis goda studieresultaten och menade att det var det som räknades och inte hur många lärare det fanns i förhållande till antalet elever.

Men det argumentet köpte inte den nystartade föreningen FILK som gick ut och demonstrerade mot neddragningarna.

Extra pengar

I ett försök att blidka föräldrarna sköt Alliansen till extra pengar till skolan. Oppositionen bjöd dock över. Under förutsättning att de röd - gröna partierna både vinner kommunalvalet och riksdagsvalet har de sagt sig vara beredda att ge skolorna 25 miljoner kronor extra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.