Elever på språkintroduktion får flytta från gymnasieskolans lokaler när pengar ska sparas och skolan göras mer attraktiv. Arkivbild.
Elever på språkintroduktion får flytta från gymnasieskolans lokaler när pengar ska sparas och skolan göras mer attraktiv. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Skola flyttar nyanlända – satsar på padel

Upplands Väsbys kommun norr om Stockholm ska spara pengar och låter nyanlända elever flytta ut ur Väsby nya gymnasiums lokaler. Samtidigt lockar skolan nya elever med padel på schemat.

ANNONS

Enligt kommunens flerårsplan ska dess gymnasieskola göras till ett "attraktivt gymnasiealternativ", vilket kräver att storleken och inriktningen anpassas, skriver Aftonbladet. Skolan har ett stort budgetunderskott på grund av hög hyra och tomma studieplatser. Därför läggs hotell- och turismprogrammet ned och de 38 eleverna som läser språkintroduktion får flytta till andra lokaler.

– Förhoppningen är att få en ekonomi i balans och kunna satsa framåt, det är mitt mål. Att höja attraktionskraften handlar om att fokusera på de studieförberedande (högskoleförberedande, reds anm) programmen, gärna med idrottsinriktning, och attrahera fler elever, säger utbildningsnämndens ordförande Per-Erik Kanström (M) till Aftonbladet.

Satsningen på padel som idrottsinriktning görs i samarbete med ett företag.

ANNONS

Både Aftonbladet och tidigare Mitti har talat med lärare och elever som är djupt besvikna på att de nyanlända eleverna måste lämna skolan, och menar att det går på tvärs med integrationsarbetet i kommunen. Även oppositionspartierna i kommunen har protesterat mot beslutet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS