Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En kraftig skogsbrand rasar just nu vid Rörbo utanför Sala. Enligt polisen brinner det i samma område som vid den stora skogsbranden 2014.

Skogsbrand utanför Sala – hemvärnet sätts in

En stor skogsbrand rasar utanför Sala – i samma område som den stora branden i Västmanland 2014. Branden är inte under kontroll. Ett 50-tal hemvärnssoldater sätts in i släckningsarbetet som kommer att pågå hela natten.

Larmet om den kraftiga branden vid Rörbo utanför Sala kom in vid 14.30-tiden på måndagen. Enligt polisen brinner det i samma område som vid den stora skogsbranden 2014. Branden sprider sig i sydostlig riktning.

- Den är inte under kontroll, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen region Mitt, till TT.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats, men enligt polisen har räddningstjänstens personal vid några tillfällen tvingats dra sig tillbaka.

Delar av länsväg 685 och ett antal mindre vägar har spärrats av. Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet.

25 evakuerade

Omkring 25 personer har evakuerats, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

- Det är en säkerhetsåtgärd. Husen är inte i någon riskzon för att börja brinna. Det är bara skog som brinner.

Räddningstjänsten har närmare 40 enheter på plats. Personal från bland annat Storstockholms brandförsvar, brandkåren Attunda, Sala och Västerås deltar i släckningsarbetet på marken.

Dessutom har tre helikoptrar använts att vattenbomba skogsbranden. En polishelikopter har också använts. Enligt räddningstjänsten bedöms brandområdet vara två gånger en kilometer.

- De har slutat att vattenbomba nu, det är för mörkt. De kommer att fortsätta tidigt på tisdagsmorgonen, säger Magnus Bengtsson.

Släckningsarbetet på marken kommer att pågå hela natten.

- Man går ner i bemanningen. Man ser framför allt till att branden inte sprider sig, säger Magnus Bengtsson.

Försvaret deltar

Även Försvarsmakten deltar i arbetet med skogsbranden.

- Vi skickar 50 hemvärnssoldater som ska delta i släckningsarbetet, säger Magnus Lindstedt, jourhavande kommunikatör.

Under tisdagen skickas även en helikopter från Försvarsmakten till området.

Såväl räddningstjänsten som länsstyrelsen i Västmanland har gått upp i stabsläge. Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av branden.