En helikopter vattenbombade branden i Jämtland under söndagskvällen. Bilden visar en tidigare skogsbrand. Arkivbild.
En helikopter vattenbombade branden i Jämtland under söndagskvällen. Bilden visar en tidigare skogsbrand. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

Skogsbrand i Jämtland nästan under kontroll

En skogsbrand utbröt vid Greningssjön i Strömsunds kommun i Jämtland vid 19-tiden på söndagen.
– Branden börjar närma sig att vara under kontroll, säger Ulf Jernström, inre befäl vid räddningstjänsten, till TT vid 23-tiden.

ANNONS

Räddningstjänsten från Lit, Hammerdal och Östersund bekämpar branden, som uppskattningsvis är cirka 100 gånger 100 meter.

Under kvällen har räddningstjänsten dragit ut slang runt branden för att bromsa upp brandförloppet och till hjälp har de haft en helikopter som vattenbombat från luften.

Vid 23-tiden uppger Jernström att branden börjar närma sig att vara under kontroll.

– De har ringat in området med slang så nu jobbar vi oss inåt i området för att släcka av. Vi jobbar på ett antal timmar till, säger han.

– Helikoptern har slutat jobba för kvällen. Det är för mörkt.

Temperaturen i länet ligger på sju till åtta grader vilket är fördelaktigt.

ANNONS

– Det är ganska kallt och det är bra. Då brinner det sämre, säger Jernström.

Det är många kilometer till bebyggt område och det är därför ingen risk för spridning till bebyggelse.

SMHI har utfärdat en varning för skogsbränder i de delar av Jämtlands län som inte inbegriper fjällen. Även i Västerbottens läns inland och kustland samt i Norrbottens läns kustland finns sådana varningar utfärdade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS