Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En brand bröt ut i Vrinneviskogen i Norrköpings kommun under natten.

Skogsbränder rasar över hela Sverige

Skogsbränder härjar på olika håll i hela landet. I Värmland brinner det på 250 000 kvadratmeter – och i Västerbotten skrämmer prognoser om ytterligare åskväder. Storbranden i Finnerödja har dock släckts.

Större skogsbränder rapporteras pågå eller har pågått i alla svenska län förutom i Skåne, Halland och Södermanland. SMHI varnar för att det föreligger risk för skogsbränder i alla delar av landet utom i Dala- och Lapplandsfjällen.

Många av bränderna har orsakats av blixtnedslag. Värme och torka gör att elden sprids snabbt.

"Ansträngt läge"

I Glaskogens naturreservat i västra Värmland utbröt en brand på lördagsmorgonen som till kvällen hade spridit sig över en yta på 500 gånger 500 meter, rapporterar SVT Nyheter Värmland. En helikopter vattenbombar området, och Årjängs räddningstjänst ska kontakta kolleger i Norge för att se om de har en helikopter att låna ut.

I Dalarna brinner det i stort sett i varje kommun. Ingen av bränderna, som orsakats av blixtnedslag, är av större omfattning.

- Det är ett väldigt ansträngt läge. Jag vet inte om det har varit så här någon gång tidigare, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora, till TT.

Han konstaterar att personalen börjar bli trött och att det är svårt att få in ersättare i semestertider.

- Vi måste samverka över kommungränser och även länsgränser. Kanske även nationellt.

Ingen liknande sommar

I Västernorrland har larmen om skogsbränder avlöst varandra under lördagen. Samtidigt har branden i Norrmossaflon i Sollefteå kommun rasat sedan en vecka tillbaka och spridit sig över mer än 100 hektar.

Räddningstjänsten i Höga kusten-Ådalen fortsatte bekämpa branden samt en annan brand utanför Norrmoflo under lördagskvällen. Man hade också fått larm om en tredje brand väster om Långsele. Mikael Lundberg, inre befäl, har aldrig varit med om en liknande sommar:

- Vi tar hjälp av varandra inom länet (Västernorrland) och även Jämtland. Skulle inte det räcka, om situationen förvärras, får vi be om hjälp nationellt, säger han till TT.

Räds mer åskväder

Samtidigt flaggar SMHI för att det kommer nytt åskväder.

- Vi är redan överansträngda av alla bränder som härjat den senaste tiden, man bävar inför kvällen om det blir åska, säger Peter Höglund, inre befäl vid Medelpads räddningstjänstförbund, till Sundsvalls Tidning.

Även i Norrbotten har fler bränder uppstått ju längre dagen lidit. I Jokkmokk, en av åtskilliga drabbade kommuner, har tio hektar skog brunnit ned, rapporterar P4 Norrbotten.

Norr om Åtvidaberg brinner ett skogshygge på två hektar, rapporterar Corren. Räddningstjänsten förväntar sig att arbeta med den över natten.

I Västmanland har det brunnit i flera kommuner, skriver VLT , och i Örebro län räknar Nerikes Allehanda till ett 15-tal skogsbränder.

Kontroll i Finnerödja

Den brand som startade i Finnerödja på fredagen – som spred sig över omkring 60 hektar – uppges vara släckt.

- Vi har 20–25 personer kvar. Det är ingen eld i nuläget utan det är mest rök från sådant som ligger och pyr, säger Martin Duberg, inre befäl på Nerikes brandkår, till TT på lördagseftermiddagen.

Med anledning av branden stängdes tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda av, vilket ledde till timslånga förseningar på sträckan Stockholm–Göteborg. Under lördagskvällen återupptogs trafiken igen.

Den brand som härjade i ett oländigt skogsområde på ett militärt övningsområde i Älvdalen är också under räddningstjänstens kontroll.

- Vi jobbar för fullt med eftersläckning och stubbar som pyr och träd som brinner i rötterna. Det är fortfarande lite känsligt för vind. Vi vill inte att det ska ta fart igen, säger räddningsledare Johan Bodins till TT på eftermiddagen.

Eftersläckningsarbetet väntas pågå i flera dagar.

TT har bett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om kommentarer, men inte fått någon.

- Vi har ingen möjlighet att ställa upp på intervjuer under helgen, säger MSB:s kommunikatör Mikael Westerlund.