Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) skjuter skulden för utebliven ersättning till skogsägare för skogsskydd på M och KD och deras budget, som fick majoritet i riksdagen. Arkivbild.

Skogsägare tvingas vänta på utlovad ersättning

Fem färska domar och ett kraftigt budgethugg av riksdagen i anslaget för skydd av skog. Det gör att 25 skogsägare får vänta på omkring 30 miljoner i utlovad ersättning från Skogsstyrelsen. Men fler kan beröras på sikt. Centerpartiet vill driva på för mer pengar i vårbudgeten. Landsbygdsministern vill inte lova något.

- Det måste läggas in mer som öronmärks för ingångna avtal om ersättning för skydd av nyckelbiotoper. Vi vill driva på för att de som har ingått avtal och står i kö faktiskt får sina pengar, säger Kristina Yngwe, centerpartist och ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger att det är en prioriterad fråga för henne att hitta en lösning, men vill inte ge några detaljlöften inför regeringens förhandlingar med C och Liberalerna om vårbudget och vårändringsbudget.

- Det är lite för tidigt att säga hur det här kommer att falla ut, hade vi haft övergångsbudgeten hade vi haft helt andra förutsättningar, säger Nilsson.

Minskade anslag

Nilsson anser att skulden för det uppkomna läget ligger hos Moderaterna och Kristdemokraterna, vars budget klubbades igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. I den minskades Skogsstyrelsens anslag för skydd av skog från 320 miljoner 2018 till 110 miljoner för 2019.

Myndigheten meddelade för två veckor sedan att den tillsvidare pausar handläggningen av ärenden om biotopskydd och naturvårdsavtal. Ett skäl är budgetbeslutet, ett annat att Skogsstyrelsen och staten fick bakläxa i fem domar om ersättning för skyddad skog i början av februari i mark-och miljödomstolen i Umeå. Om domarna överlever överklagandena kan staten vara tvungen att betala 18 miljoner i ersättning enbart i de ärendena. Det är den ersättning som ska utgå för att den fjällnära skogen i målen inte får avverkas, anser domstolen.

Det kan också påverka en del av årets anslag. Myndigheten snabbutreder hur mycket det rör sig om.

Det finns 25 ärenden hos myndigheten där ersättning redan har förhandlats fram, i genomsnitt en miljon kronor per ärende. Det som återstår är, enligt Göte Eriksson, specialist för områdesskydd på Skogsstyrelsen, att trycka på knappen. Men det får nu vänta.

"Pengarna skulle räcka"

Magnus Oscarsson är ansvarig för jord- och skogsbruksfrågor hos Kristdemokraterna. Han säger att han är lite förvånad över att M-KD-budgeten nu får, skulden för det uppkomna läget.

- De uppgifter vi fick var att pengarna skulle räcka, säger Oscarsson.

Han säger sig även vara förvånad över att myndigheten har påbörjat så många ärenden (omkring 250) utan att veta hur mycket pengar de har att röra sig med framöver.

- Men vi är måna om att de åtaganden som har gjorts ska skötas. Hade vi suttit i regeringen hade vi skjutit till pengar om det behövs, säger Magnus Oscarsson.