Skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal var en av de större bränderna som härjade i somras.
Skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal var en av de större bränderna som härjade i somras.

Skogsägare kan få stöd efter brandsommaren

Omkring 300 större skogsbränder härjade i Sverige somras. Nu vill Skogsstyrelsen ge ekonomiskt stöd till skogsägare i Dalarna, Gävleborg och Jämtland.

ANNONS
|

Bränderna runt Kårböle i Ljusdal, det värst branddrabbade området i somras, härjade på närmare 9000 hektar, främst i skogsmark. Kvar i dag är sotiga rester av skog och mark som ofta vårdats i generationer, konstaterar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

- Jag är ju skogsägare själv, så jag vet ju vad skogen betyder för många. Det här handlar inte bara om ekonomi, utan om personliga tragedier också, säger han till TT.

ANNONS

Sundqvist valde just Kårböle för att presentera myndighetens förslag på hur de drabbade skogsägarna kan få ersättning från staten.

- När man ser sig omkring här är det fullt av sotiga tallar. Och just sotet är problemet i hanteringen nu, säger han per telefon.

- Sot får inte förekomma i massaprocessen, så då är timmer eller energived det enda alternativet.

Risk för insekter

Det brandskadade virket kostar mer både att såga upp och att transportera enligt Skogsstyrelsen, som lämnar ett förslag till regeringen på olika stöd för totalt 72 miljoner kronor. Områdena som pekas ut för stödet är Dalarna, Gävleborgs och Jämtlands län.

- Det är områden där det totalt sett är så mycket skog som har drabbats att det behövs stöd för att ta hand om allt virke, säger Herman Sundqvist.

ANNONS

- Stödet behövs för att vi ska kunna få bort virket ur skogen och minska risken för skadeinsekter.

"Tuff tid"

Skogstyrelsen föreslår fyra olika typer av stöd, bland annat ersättning till skogsägare för ökade kostnader för att avverka och transportera det brandskadade virket, men också till väghållare för att rusta upp vägar där mycket av timret kommer att transporteras.

Förslagen ska nu analyseras av regeringen.

"Det har varit en tuff tid för de skogsägare som drabbades av sommarens bränder. Det handlar många gånger om stora skogsområden som har skötts och brukats i generationer, samt stora ekonomiska värden", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Det är viktigt att samhället går in och stöttar i det här exceptionella läget och därför fick Skogsstyrelsen i uppdrag att hitta ett sätt att kompensera de drabbade inom skogsbruket för de skador och extra kostnader som inte försäkringsbolagen täcker".

TT

Fakta: Skogsbränderna 2018

I juli drabbades bland annat Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län av omfattande och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas av säkerhetsskäl. Sverige fick hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal från flera länder.

Totalt förekom enligt Skogsstyrelsen 300 skogsbränder som var större än 0,5 hektar. 21000 hektar skogsmark drabbades (varav 85 procent i Dalarna, Gävleborgs och Jämtlands län).

Skogsstyrelsen uppskattade i somras att skog värd över 900 miljoner kronor förstörts.

De fyra största bränderna enligt Skogsstyrelsen:

Kårböle i Hälsingland: cirka 9000 hektar (varav 8400 hektar skogsmark).

Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalen. 3900 hektar (3500).

Trängslet i Dalarna: 3500 hektar (2500)

Stor-Brättan i Härjedalen: 950 hektar (850).

Fakta: Skogsstyrelsens förslag

Skogsstyrelsen föreslår ett ekonomiskt stöd på totalt 72 miljoner kronor till de branddrabbade områdena.

Förslaget:

44 miljoner kronor till skogsägare för ökade kostnader för exempelvis avverkning och transport av brandskadat virke. Skogsstyrelsen föreslår en ersättning på 20 kronor per kubikmeter för timmer och 50 kronor för energived.

15 miljoner kronor till väghållare för att förstärka vägar för att klara det stora antalet virkestransporter.

10 miljoner kronor till industri- och logistikföretag för att kompensera för ökade kostnader som kan uppstå när det sotiga, brandskadade virket ska hanteras.

3 miljoner kronor som stöd för att märka upp fastighetsgränser på nytt efter branden. Bidraget är 3000 kronor per kilometer.

Skogsstyrelsen föreslår dessutom en utredning för att klargöra hur och när staten ska kompensera vid stora skogsskador i framtiden.

ANNONS