Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sveriges Kommuner och Landsting pekar ut flera brister i lagförslaget som kan ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna. Arkivbild.

SKL: Oklarheter i förslag om ensamkommande

Det finns en rad oklarheter i lagförslaget som kan ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige, anser SKL. Nu efterlyser organisationen snabba besked från regeringen.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har identifierat flera frågetecken kring förslaget, det handlar bland annat om kommunernas ersättning och deras möjligheter att planera

- Kommunerna har i rask takt stängt HVB-hem och andra boenden för att antalet ensamkommande minskat så mycket. Nu ska man kanske behöva växla upp och starta igen, men man vet ju inte var, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad vid SKL.

I tisdags blev det känt att lagförslaget är klart och ska skickas ut på remiss. Förslaget innebär att omkring 9 000 ensamkommande kan få en ny chans att söka uppehållstillstånd för studier.

SKL pekar också på att det är oklart vilka kommuner som ska ta emot ungdomarna. Många unga som berörs av lagförslaget har sökt sig till storstäderna. Andra har flyttat till exempelvis Migrationsverkets anläggningar i andra kommuner än där de först bodde.

- Det finns kanske flera hundra i Östersund. Och det är väl inte rimligt att Östersund ska ta alla dem bara för att Migrationsverket har en anläggning där, säger Per-Arne Andersson.