Inrikesminister Anders Ygeman har fortsatt förtroende för rikspolischefen trots att han anser att polisens resultat är för dåligt.
Inrikesminister Anders Ygeman har fortsatt förtroende för rikspolischefen trots att han anser att polisens resultat är för dåligt.

Skepsis mot rikspolischefens plan

Rikspolischef Dan Eliasson lovar fler poliser på stan och att polisens resultat ska bli bättre redan i vår. Men hans plan möts av skepsis.

ANNONS
|

Eliasson får fortsätta som rikspolischef, trots att inrikesminister Anders Ygeman (S) anser att polisens resultat är för dåliga även efter den "samlade resultatredovisningen" på fredagen.

- Han har redovisat en plan för hur utvecklingen ska vändas och jag tror att det vore ett misstag att byta rikspolischef nu när polisens omorganisation håller på att sätta sig, säger inrikesministern.

ANNONS

Någon sammanhållen, detaljerad plan redovisades inte av Ygeman och Eliasson. Däremot pekade de på några nya åtgärder och en del som redan håller på att genomföras.

Fler poliser

Enligt Eliasson handlar planen om att göra polisyrket mer attraktivt, att se till att polisen slutför fler brottsutredningar och att öka den polisiära närvaron på gator och torg. Alla nyutbildade poliser från Polishögskolan ska framöver placeras i lokalpolisområdena, samtidigt som det införs ett anställningsstopp på polisens nationella avdelningar.

- Medborgarna ser redan att det är fler poliser i de särskilt utsatta områdena. Nu kommer vi att trycka ut ännu fler poliser i lokalsamhället och det kommer att märkas under året, säger Eliasson.

Han hänvisar också, liksom han gjort tidigare, till ett 20-tal åtgärder som håller på att genomföras för att utveckla polisens arbetsmetoder. De klubbades av polisledningen redan i september 2016. Till exempel handlar det om att ha fler kvalificerade brottsutredare i tjänst även på helger och nätter.

Mer pengar

Eliasson gjorde också klart för inrikesministern att polisen behöver höjda anslag 2018 för att klara dagens ambitionsnivå. Det handlar inte om miljardbelopp 2018, men det blir stora summor ackumulerat för åren framöver, enligt rikspolischefen.

ANNONS

Polisen har i sju år i rad lämnat över allt färre färdiga brottsutredningar till åklagare. Mellan 2015 och 2016 sjönk antalet med tio procent. Eliasson lovar att siffrorna nu kommer att vända uppåt.

- Det kommer man att se från februarimånad någonstans då vi introducerar ett nytt resultatuppföljningssystem som gör det möjligt att följa alla mer än 90 lokalpolisområden, hur utredningsverksamheten utvecklas där, vilka brott som anmäls och ett antal andra faktorer också, säger rikspolischefen.

Även brottsförebyggande rådet, BRÅ, ska ta fram mer lokalt anpassad statistik, vilket BRÅ redogjorde för i förra veckan.

"Ingen smällkaramell"

Regeringen ska även ge Åklagarmyndigheten i uppdrag att sätta samman en särskild åklagarstyrka som ska hjälpa polisen med utredningsarbetet. Det kan i ett första skede handla om ett tiotal åklagare.

Inrikesminister Ygeman kallar åtgärderna för "kraftfulla". Andra är mer skeptiska.

- Det var ju ingen smällkaramell direkt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

ANNONS

Förbundet anser att polisens kris till stor del beror på en organisation som är underdimensionerad och att mer resurser måste till.

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, bedömer att det kan ta lång tid innan de presenterade åtgärderna får effekt, eftersom det tar lång tid att få nyanställda på plats och är svårt att flytta ut poliser närmare medborgarna.

Wennström anser att politikerna måste erkänna att man velat för mycket med polisreformen och att man måste fokusera på det viktiga och lägga resten på is.

- Det som måste fungera är att utreda och klara upp brott, anser han.

Den förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask, kallar regeringen för "handlingsförlamad".

Fakta: Åtgärder

Åtgärder som inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade under pressträffen:

Anställningsstopp vid Polismyndighetens nationella avdelningar för att kunna få ut fler anställda till lokalpolisområdena, "närmare medborgarna".

Alla nyutexaminerade poliser ska placeras i lokalpolisområdena.

Regeringen ger åklagarmyndigheten i uppdrag att ha en särskild styrka som ska hjälpa polisen i utredningsarbetet.

Utredningskommissioner inom polisen "för att beta av balanserna".

Nytt resultatuppföljningssystem för Polismyndigheten med möjlighet till detaljerad resultatredovisning ner på lokapolisområdesnivå (kommunnivå).

Fakta: Polisens brottsutredningar

Antalet ärenden redovisade till åklagare 2016 jämfört med 2015

Våldsbrott: –6 procent

Övriga brott mot person: –11 procent

Skadegörelsebrott: –17 procent

Stöld (exklusive butik): –15 procent

Narkotikabrott: –4 procent

Trafikbrott: –5 procent

Stöld i butik: –6 procent

Bedrägeribrott mm: –40 procent

Ekonomiska brott: –13 procent

Övriga brottsbalksbrott: –7 procent

Övriga specialstraffrättsliga brott: –5 procent

Övrigt: –14 procent

Totalt: –10 procent

Källa: Polismyndigheten

Fakta: Brottsutredningar per polisregion

Antalet ärenden redovisade till åklagare 2016 jämfört med 2015

Polisregion Bergslagen: –2 procent

Polisregion Mitt: –23 procent

Polisregion Syd: –12 procent

Polisregion Stockholm: –13 procent

Polisregion Syd: –14 procent

Polisregion Väst: –5 procent

Polisregion Öst: +3 procent

Källa: Polismyndigheten

ANNONS