Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt första majtalade från en studio under fredagen.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt första majtalade från en studio under fredagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Skarp Volvokritik i Sjöstedts tal

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick hårt åt AB Volvos planerade vinstutdelning i sitt första maj-tal. Vidare beskyllde han högerpolitiker för att ha förvärrat coronakrisen.
– Det är de som har sett till att anställningarna är otrygga och att folk inte har råd att skaffa bostäder till rimliga hyror, sade han.

Precis som Socialdemokraterna och LO ordnade även Vänsterpartiet ett digitalt första maj-firande. Jonas Sjöstedt, som tidigare i år meddelade att han tänker avgå som partiledare, fokuserade även han på coronakrisen som han menade har visat upp styrkorna i samhället.

– Vi ställer upp för varandra. Krisen har inte visat våra fulaste sidor. Istället är det många som faktiskt som bryr oss om och vill hjälpa till. Många har insett hur sårbara vi är ensamma. Vi behöver alla samhällets gemenskap.

LÄS MER: Därför delar Volvo ut till ägarna medan man sparkar konsulter

Däremot kritiserade han de som "tar chansen att roffa åt sig" – och nämnde AB Volvo som meddelade om vinstutdelning på 9,5 miljarder kronor samtidigt som de permitterade 20 000 anställda.

– Det var ju förra årets vinst sa de. De tyckte att det var helt okej att undersköterskors och industriarbetares skattepengar skulle gå till de Volvoanställdas löner så att aktieägarna kan fylla på sina bankkonton.

– Men det satte Vänsterpartiet stopp för. Nu går det inte att dela ut aktieutdelningar samtidigt som man tar emot permitteringspengar från staten. Det är en regel som borde gälla allt statligt krisstöd till företag. I en kris måste alla bidra, det är inte svårare än så.

LÄS MER: Corona i fokus när Löfvens första maj-talade

Vill bjuda höginkomsttagare på en applåd

Jonas Sjöstedt sa vidare att coronapandemin visar hur ett samhälle påverkas negativt av högerpolitik och nämnde timanställda som inte har råd att stanna hemma vid sjukdom och att den som bor trångt inte har råd att isolera sig trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är högerpolitikernas verk. Det är de som har sett till att anställningarna är otrygga och att folk inte har råd att skaffa bostäder till rimliga hyror.

– Medan vi i vänstern har gjort allt för att vanligt folk ska drabbas så lite som möjligt av krisen lägger de allt krut på företagen. Men nu plötsligt förlitar de sig inte längre på marknaden. Nu vill de att staten ska skicka över stora belopp även till företag med rika ägare. De låter som ekot från Svenskt näringsliv. De som förut talade så föraktfullt om bidrag från staten vill nu att just de ska få bidragen. Inte ens högern tror på högerpolitik när det är kris.

LÄS MER: Se bilderna – första maj genom historien i Göteborg

Han sa också att vårdpersonalen behöver bättre villkor och fler arbetskamrater – även efter att krisen är över.

– Det går inte att applådera undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som hjältar ena dagen bara för att återigen sänka skatten för de rikaste när epidemin är över.

Han föreslog att de med stora kapitalinkomster ska bidra mer till välfärden. Pengar som ska gå till att rusta upp just vård och äldreomsorg.

– Säkert kan en del av de som är vana vid stora aktieutdelningar bli lite besvikna över att de får bidra mer. Säkert kan en del borgerliga politiker och ledarskribenter bli både bekymrade och ha invändningar. Men vet ni, högerpolitiker och ledarskribenter, jag tycker att ni bjuder kapitalägarna på en applåd som tröst istället.

LÄS MER: Ökning av nya coronafall i Västra Götaland: "Oroväckande"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.