Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm har stora problem och riskerar en miljon i vite. Arkivbild.

Skarp kritik mot sjukhus – riskerar miljonvite

Patienter som inte får sin medicin, inte serveras frukost och som tvingas vänta länge på en vårdplats. Södersjukhuset i Stockholm får skarp kritik för flera allvarliga brister i patientsäkerheten. Nu riskerar sjukhuset vite om en miljon kronor om inte bristerna rättas till.

- Det är klart att det är allvarligt och jag vet att sjukhuset tar det här på största allvar, säger Göran Stiernstedt, styrelseordförande för Södersjukhuset, till TT.

Bristerna gäller sjukhusets hantering av patienter som befinner sig mellan akuten och den slutna vården.

I mars 2017 genomförde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en inspektion på samtliga akutmottagningar i Stockholms län. I november förra året fattade sedan myndigheten ett beslut om att Södersjukhuset måste se till att patienterna på akutmottagningen får en god och säker vård.

Förvärrad situation

Men dessa krav hade ännu inte uppfyllts när Ivo gjorde en oanmäld inspektion på sjukhuset i april i år. I stället hade situationen förvärrats.

När Ivo genomförde intervjuer med personal på Sös framkom flera exempel på allvarliga brister. Bland annat var överbelastningen tidvis så stor att uppemot 30 patienter kunde stå i kö för att få en vårdplats efter att ha varit på akutmottagningen. Detta innebar att patienterna placerades i de utrymmen som fanns tillgängliga för tillfället, inte sällan i korridoren. Det fanns inte heller sängar till samtliga patienter.

Vidare saknades en tydlig ansvarsfördelning vad gällde att dela ut frukost. Vid vissa tillfällen fick sköterskorna improvisera fram lösningar, exempelvis genom att servera frukost till dem som "luktar svält", skriver Ivo. I stressiga situationer var det inte heller säkert att patienterna fick den medicin de skulle ha.

En komplex fråga

TT: Hur kunde det gå så här långt?

- Det är en komplex fråga, det är inte så enkelt att det handlar om bara akutmottagningen eller en specifik avdelning; det här är stora komplexa organisationer så det berör flera led, säger Göran Stiernstedt.

TT: Kände styrelsen till problemen innan Ivo genomförde sin första inspektion?

- Det är klart att vi inte var fullt ut medvetna innan de gjorde sin första inspektion. Att det finns problem på det här området, det vet vi och det gäller alla sjukhus i Stockholm.

För att undvika vitessumman om en miljon kronor måste Sös senast 20 november visa att man har genomfört åtgärder för att komma till rätta med problemen.