Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Söder, riksdagens andre vice talman. Arkivbild.

Skarp kritik mot Söder efter utspel

Björn Söder (SD), riksdagens andre vice talman, skriver i ett inlägg på Centerns Facebooksida att judar och samer inte är svenskar. Inlägget möts av skarp kritik.

"Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!" skriver den tidigare partisekreteraren i Sverigedemokraterna på Centerpartiets Facebooksida.

Inlägget kritiseras av Centerledaren Annie Lööf, som twittrar : "Som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej. Valet i höst är ett värderingsval. Det är på allvar. Det är på riktigt."

"Förbannad"

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som är tornedaling, kritiserar Söders inlägg.

- Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar. Nu får det vara slut med sådan dynga, sverigedemokrater, säger han i en film på sin Facebooksida.

Redan 2014 sade Björn Söder i en intervju att samer och judar inte är svenskar, och också då möttes han av skarp kritik. Bland annat framfördes krav på att han skulle avgå som riksdagens andre vice talman.

"Rasistiskt uttalande"

Björn Söder bekräftar för Aftonbladet att han har skrivit Facebookinlägget för att bemöta ett uttalande från Annie Lööf under partiledaredebatten tidigare i veckan. Han reagerar starkt på Sven-Erik Buchts uttalande, som han menar är rasistiskt.

- Det är en otrolig brist på kunskap när man blandar ihop medborgarskap med nationstillhörighet. Jag har aldrig pratat om medborgarskap. Jag menar att alla som är svenska medborgare har samma rättigheter och skyldigheter och ska behandlas lika, säger han till tidningen.

Björn Söder har avböjt att kommentera saken för TT.