Skandiamannen ska ha mördat Olof Palme

Enligt Palmegruppen är den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, huvudmisstänkt för mordet på statsminister Olof Palme 1986. Det svaret på Sveriges största mordgåta någonsin gavs på onsdagen.
– Den personen är Stig Engström som har omnämnts i media som den så kallade Skandiamannen, säger chefsåklagare Krister Petersson.

ANNONS
|

Vem mördade Olof Palme?

Sveriges största mordgåta genom tiderna fick ett möjligt svar på onsdagen.

På en pressträff presenterade Palmeutredningens förundersökningsledare Krister Petersson polisens och Åklagarmyndighetens huvudmisstänkte.

LÄS MER:Olof Palme – både älskad och hatad

Inför medier från hela världen sammanfattades 34 års utredningsarbete och tusentals förhör till en teori.

– Den personen är Stig Engström som har omnämnts i media som den så kallade Skandiamannen. Eftersom han är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom. Därför beslutar jag att lägga ned förundersökningen med motiveringen att den misstänkte är avliden, säger Krister Petersson under pressträffen.

Petersson: ”Kvinna pekar ut Engström på ett ordentligt sätt”

Svaret har Palmegruppen och chefsåklagaren kommit fram till genom att grundligt gå igenom och granska de initiala vittnesmål som gavs i samband med mordet. Framförallt var det ett promemoria som skrevs 9 februari 1987, vilket avskrev Stig Engström som intressant i fallet som gjorde att intresse riktades mot Engström.

ANNONS

– En kvinna pekar ut Engström på ett ordentligt sätt, men detta tas inte till vara av polisen. Att man inte återvänder till hans spår är för mig en viktig del, säger Krister Petersson.

Sveriges statsminister Olof Palme, som mördades i centrala Stockholm på fredagskvällen den 28 februari 1986.
Olof Palme mördades på fredagskvällen den 28 februari 1986. Bild: Tomas Fasth

Spaningsledaren Hans Melander menar att det är helhetsbilden kring Stig Engström som gör att han pekas ut.

– Jag tycker inte man kan peka på någon speciell detalj eller tidpunkt, utan det är den helhetsbedömning som finns runt Engström och alla de omständigheter som gör att han står ut. Han stämmer inte överens med resten av bilden, säger Hans Melander.

LÄS MER:Det hände kvällen när Olof Palme mördades

Palmegruppen fortsatte att berätta att man med nuvarande bevisläge hade kunnat anhålla Stig Engström och därefter kunnat genomföra ett antal åtgärder som hade kunnat leda till att tekniska bevis kunnat säkrats. Några nya bindande tekniska bevis har Palmegruppen dock inte kunnat ta fram 34 år efter mordet.

Palmemordet i siffror

– 22 430 uppslag har figurerat.

– Över 10 000 personer har förhörts.

– Sigge Cedergren är den som förhörts flest gånger, 43.

– 4 000 fordon har varit involverade.

– 134 personer har erkänt mordet. 29 av dessa direkt till polis.

– 788 vapen har provskjutits.

Ingen konspiration tros ligga bakom – men kan inte avfärdas

Krister Petersson fortsatte med att berätta att Palmegruppen inte har kunnat binda någon konspiration eller grupp till Stig Engström.

– Vi har ägnat ganska mycket tid åt att försöka kartlägga andra personer, grupperingar och företeelser som var aktiva vid den här tiden för att hitta spår kring en konspiration. Det fanns intressanta sammanslutningar men vi har inte hittat något stöd för en konspiration. Det går dock inte helt att avfärda att han skulle ha ingått i en större konspiration, säger Krister Petersson.

ANNONS
Krister Petersson, förundersökningsledare i Palmemordet. På onsdagen presenterade han polisens huvudmisstänkte fallet.
Krister Petersson, förundersökningsledare i Palmemordet. På onsdagen presenterade han polisens huvudmisstänkte fallet. Bild: Stina Stjernkvist/TT

De sista dagarna inför beskedet skulle presenteras steg temperaturen hos medieredaktioner och privatspanare.

Skandiamannen presenterad som möjlig gärningsman i reportage

Av de många teorier och förklaringar bakom mordet som förekommit var det den om Skandiamannen, Stig Engström, som seglat upp som förhandsfavorit. Teorin om att Stig Engström, moderat politiker och reklamkonsulent, skulle vara gärningsman fick fart tack vare ett reportage i magasinet Filter, skrivet av Göteborgsjournalisten Thomas Pettersson. Där presenteras både ett möjligt motiv och koppling till att Engström kunde vara van att hantera vapen. Thomas Pettersson, som granskat mordet i 14 år, lämnade sina uppgifter till polisen som sedan dess har hållit flertalet förhör och dessutom provskjutit vapen.

Krister Petersson menar att polisen arbetade med samma spår och kom fram till liknande slutsatser som Thomas Pettersson.

– Kläderna han bär under kvällen stämmer väl överens med flera uppgifter om gärningsmannen. Det som är märkligt är att det inte finns någon person som sett honom vid brottsplatsen. Har han varit där så har han försvunnit innan han har gett något intryck hos någon. Ingen av vittnena har kunnat lämna några uppgifter om honom, säger Krister Petersson.

– Frågan vi har ställt oss är vad han gjorde de 20 minuterna? Inget vittne har berättat om honom under hela händelseförloppet.

ANNONS

LÄS MER:Efter 14 år av hobbyutredning – Thomas Pettersson kan ha löst Palmemordet

Thomas Pettersson, journalist, författare som engagerat sig i utredningen av mordet på Olof Palme.
Thomas Pettersson, journalist, författare som engagerat sig i utredningen av mordet på Olof Palme. Bild: Henrik Brunnsgård

134 personer har erkänt mordet på Olof Palme

Pressträffen inleddes med att Krister Petersson konstaterade att förundersökningen kommer att läggas ned som en följ av att den misstänkte gärningsmannen Stig Engström avlidit.

Därefter gick spaningsledare Hans Melander igenom ett antal delar av utredningen. Han konstaterade att det har hållits förhör med över 10 000 personer, att 134 personer har erkänt mordet på Olof Palme och att Nationellt forensiskt centrum, NFC, provskjutit 788 vapen.

– NFC säger att det skulle vara mycket svårt att koppla rätt vapen till kulorna. Man tror inte att det är möjligt att koppla ett vapen till kulorna eftersom man inte vet vad som har hänt med det vapnet sedan dess. Det kan vara så att det här vapnet sätter helt andra spår på kulorna än vad det gjorde 1986, säger Hans Melander.

LÄS MER:Försvarsadvokaten kritisk mot bevisen

Palmeåklagaren: ”Vi kommer inte runt Engtröm”

Krister Petersson konstaterade att Palmegruppen inte har kunnat säkra någon ytterligare teknisk bevisning, utan det är via förhör och ytterligare genomgångar av befintligt utredningsmaterial som man kommit fram till vad man anser vara lösningen på mordgåtan.

– Vi kommer inte runt Engström som en misstänkt gärningsman , hur mycket tid vi än lägger ned på utredningsarbete. Vi menar att Engström har spelat en central roll i det hela, säger Krister Petersson.

ANNONS

Direktrapporten från den historiska presskonferensen finns nedan:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS