Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskarna har kunnat följa 164 000 personer via en databas. Arkivbild.

Skallskador ökar risken för demens efter 30 år

Ett slag mot huvudet kan ha stora konsekvenser för den drabbade i stunden. Men även 30 år senare är risken för den som fått en traumatisk hjärnskada att drabbas av demens förhöjd. Det visar en stor studie vid Umeå universitet.

"Att det finns ett samband mellan skallskador och demens visste vi men att den förhöjda risken finns kvar ännu 30 år efter skadan var överraskande", säger professor Peter Nordström vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har följt 164 000 personer som var 50 år eller äldre på nyårsafton 2005 som drabbats av skallskador och jämfört den gruppen med andra som inte fått en skallskada.

Risken att insjukna i demens är fyra till sex gånger större för dem som fått en skallskada under det första året. Efter 30 år är risken mindre men ändå stor. Då är risken 25 procent större att drabbas av demens.

Det som skiljer studien vid Umeå universitet från andra studier är att forskarna kunnat följa personerna under en längre tid och därmed få en större säkerhet för resultatet.