Dagens påskgummor är av snällare sort än de i folktron. Arkivbild
Dagens påskgummor är av snällare sort än de i folktron. Arkivbild

Skaffa koll på påsktraditionerna

Påsken är en central högtid i kristendomen, men många av de traditioner vi förknippar med den har helt andra rötter. Och ända in på 70-talet var det förbjudet att gå på bio på långfredagen.

ANNONS
|

Den judiska påsken firas till minne av uttåget ur Egypten. Centrala inslag är det osyrade brödet, som äts för att israeliterna rymde innan brödet hann jäsa, och bittra örter som ska påminna om slaveriets bitterhet.

Ordet påsk kommer från hebreiskans pesach ("förskoning") och syftar på berättelsen i andra Mosebok, där Guds ängel sändes för att döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem men skonade de dörrposter som israeliterna bestrukit med blod.

Stilla veckan inleder

I den kristna traditionen inleds påsken med stilla veckan, även kallad dymmelveckan. Namnet kommer av att man under medeltiden brukade ersätta klockringningen med slag av en dymmel, en träkläpp. Denna vana försvann dock vid reformationen.

ANNONS

Stilla veckan börjar med palmsöndagen, som markerar Jesu intåg i Jerusalem. Sedan följer de centrala dagarna skärtorsdagen (nattvardens instiftande), långfredagen (Jesu lidande och död) och påskdagen (uppståndelsen). Långfredagen hade länge stark betoning på sorg och firades förr i stillhet, ofta i svarta kläder. Teatrar, dansställen och biografer var ända fram till 1970-talet enligt lag skyldiga att hålla stängt.

Påskdagen firas alltid första söndagen efter den första fullmånen efter 20 mars. Denna ordning fastställdes av kyrkomötet i Nicaea år 325 och gäller fortfarande.

Reningens dag

Namnet skärtorsdag kommer av ordet "skära" som betyder rening, vilket man också hittar i begreppet skärselden. Skärtorsdagen ansågs vara reningens dag genom syndaförlåtelsen och nattvarden. I den äldre katolska traditionen hade dagen alltså en tydlig religiös innebörd. Man föreställde sig att de onda makterna släpptes lösa när Jesus förråddes av Judas och dömdes till korsfästelse.

Häxtro

Förr ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt, då de for till Blåkulla på smorda kvastar för att umgås med djävulen. Namnet Blåkulla tros härröra från det tyska berget Brocken, även kallat Blockberg.

För att skydda sig mot häxkonster målade man kors på ladugårdsdörren eller gömde undan alla kvastar så att häxorna inte skulle kunna använda dem som "fordon". Skorstensspjället hölls stängt för att inte locka till sig flygande häxor. Från denna tid kommer också traditionen att skjuta påsksmällare och tända eldar för att skrämma trollpackorna på flykten. Traditionen att tända påskbrasor är i dag mindre utbredd, men lever kvar i Västsverige.

ANNONS

Rädslan för häxor nådde sin kulmen under 1600-talet, då över 200 kvinnor avrättades i häxprocesser. Den sista dödsdomen avkunnades 1704, och först 1779 avskaffades bestämmelserna om dödsstraff för trolldom i svensk lag.

Beskedliga häxor

Dagens häxor består dock av snälla barn som klär ut sig till påskgummor och knackar dörr för att få godis, ibland i utbyte mot teckningar eller påskkort. Traditionen uppstod i Västsverige redan i början av 1800-talet och spreds sedan över landet. Tidpunkten kan också variera lokalt: I västra Sverige påskar man påskafton, medan skärtorsdagen är vanligaste dagen i östra delen av landet.

Gamla och nya traditioner

Andra påsktraditioner som påskriset har tydligt religiöst ursprung, och symboliserar lidande. I bondesamhället användes riset för att låtsaspiska varandra. En annan senare figur är påskharen, en tysk tradition som kom till Sverige under sent 1800-tal. Påskharen kom med godisägg till barnen, och dess spridning kan förklaras med godisindustrins expansion. Den gula färgen är också en mer sentida symbol.

En av de mest symboliska matvarorna är ägg, som är en vida spridd kristen symbol för liv. En annan bidragande orsak är också att påsken infaller under en tid på året när honorna börjat värpa och tillgången var god. Äggmålning är känd i Sverige sedan 1700-talet.

Källor: NE, Nordiska museet.

ANNONS
TT

ANNONS