Tobias Mattiasson skadades av en hemmagjord bomb förra nyår.
Tobias Mattiasson skadades av en hemmagjord bomb förra nyår.

Skadades av hemmagjord bomb

ANNONS
|

Natten före nyårsafton förra året samlades fyra tonårskillar utanför Romelanda. En kompis till Tobias hade tillverkat ett hemmabygge bestående av ett järnrör och krut. De ställde ner järnröret bakom en snödriva och tände på.

Killarna ställde sig ett bit bort. Ingen tänkte på att järnröret skulle fara iväg.

- Röret kom flygande. Käken gick av, läppen gick sönder och fyra tänder krossades, säger Tobias som fick tillbringa natten på akuten för att sys ihop i ansiktet.

Han hade tur. Järnröret kunde träffat högre och förstört synen. Käken läktes av sig själv men först om några år, när kroppen vuxit klart, ska han få nya titanskruvar i munnen.

ANNONS

Förra årets nyårsmiddag kunde han inte äta. Svullnad och smärta gjorde att han bara kunde få i sig flytande mat genom ett sugrör.

Tobias Mattiasson tänker inte så mycket på den där kvällen. Bara någon gång på att hans skador kunde blivit mycket värre. I år ska han träffa kompisar och skjuta av lite raketer vid tolvslaget.

- Men i år ska jag vara mer försiktig, inte leka med farliga grejer.

Varje år skadas cirka 300 människor så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka en akutmottagning. Nästan alla är män och många är under 18 år. De vanligaste skadorna är bränn-och sårskador. Mest utsatt är huvudet med skador på ögon och öron följt av händer och fingrar.

Bland dem som uppsöker akuten är 30 till 40 personer så allvarligt skadade att de läggs in för fortsatt vård. Av dessa är 85 procent män. De senaste åren har i snitt en till två personer dött av sina skador.

Inga leksaker

ANNONS