Skärpta rekommendationer efter utlandsvistelser

Efter att fallen av smittade med covid-19 från utlandsresor återigen ökat under de senaste veckorna har Folkhälsomyndigheten beslutat att införa skärpta rekommendationer för ankommande från länder utanför Norden.

ANNONS
|

I delar av världen och Europa har smittspridningen av coronaviruset ökat under den senaste tiden. Anledningen tros vara att flera länder har lättat sina restriktioner och att den mer smittsamma deltavarianten fått större spridning.

På grund av att många som reser riskerar att med sig smitta till Sverige från populära turistdestinationer har Folkhälsomyndigheten idag beslutat att skärpa rekommendationerna för ankommande från länder utanför Norden. De nya rekommendationerna innebär att alla resenärer som ankommer till Sverige från länder utanför Norden bör genomföra ett PCR-test för covid-19 vid hemkomst.

Rekommendationerna gäller mellan den 12 juli och den 31 augusti och omfattar även svenska medborgare.

ANNONS

De nya rekommendationerna

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla resenärer att mellan den 12 juli och den 31 augusti:

  • Hålla sig uppdaterad om smittläget på orten man besöker
  • Umgås i mindre krets och hålla fysisk distans till övriga
  • Genomföra PCR test vid hemkomst till Sverige från länder utanför Norden
  • Vara försiktig med vilka man träffar veckan efter resa och undvika att träffa personer som ingår i en riskgrupp

Individer som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS