Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sprängladdningen som skickades till företaget i London bestod av metallrör med ett explosivt ämne.

Skärpt straff för pulverhot mot Stefan Löfven

"Snart är du död", skrev en 43-årig man i brev med bakpulver som han skickade till statsminister Stefan Löfven (S) och 20 andra ministrar. Senare postade han en brevbomb till Storbritannien. Nu skärper hovrätten mannens straff till åtta års fängelse.

Mannen döms för mordförsök för brevbomben och för grova olaga hot mot politikerna, enligt ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

"Att skicka en försändelse med innehåll som kan förknippas med ett farligt ämne utgör en enkel metod för att sprida rädsla, störa ut verksamhet och belasta samhället", skriver rätten.

Pulverbreven skickades till ministrarna i augusti 2017, enligt domen i Stockholms tingsrätt. Samtidigt skickade mannen, som är från Västsverige, liknande brev till andra politiker och kända personer.

Detonerade inte

Senare samma höst postade han bomben till ett företag i London som handlar med kryptovalutor – ett vadderat kuvert med två metallrör och ett explosivt ämne som skulle detonera när brevet öppnades.

Brevbomben var tänkt att detonera genom en elektrisk anordning, men den utlöstes aldrig då kuvertet öppnades på ett annat sätt än gärningsmannen planerat för. Personerna som befann sig i närheten hade dock kunnat dö eller skadas svårt, enligt åklagaren.

Mannen greps på Arlanda flygplats utanför Stockholm den 12 maj i fjol när han kom med ett flyg från Thailand. Han var då häktad i sin frånvaro och hade frihetsberövats av thailändska myndigheter som förde honom tillbaka till Sverige.

Mannen nekar

De svenska utredarna hade hittat honom med hjälp av en dna-profil från mannen som de hade tillgång till sedan tidigare, som de i sin tur kunde jämföra med prover från breven.

Den 43-årige mannen nekar till anklagelserna men dömdes ändå till sju års fängelse av Stockholms tingsrätt. Hovrätten anser dock att hoten mot politikerna var så grova att straffet ska skärpas med ett år.