Skärmdump kan utgöra bevis

ANNONS
|

Inom juridiken finns det inget brott som heter näthat. Däremot kan näthat vara brottsligt.

Den som skriver hatiska kommentarer på nätforum, i bloggar och på hemsidor kan till exempel göra sig skyldig till förtal, förolämpning, ofredande eller olaga hot. Men att avgöra när ett yttrande bryter mot lagen och när det inte gör det, är inte alltid helt lätt att avgöra.

- Generellt kan man säga att det är olagligt att hota och sprida lögner och kränkande uppgifter. Men rena åsikter, som att man tycker att någon är ful, är inte ett brott, säger Filippa Sjödén.

Institutet för juridik och internet (iji) grundades tidigare i år och har som uttalad målsättning att öka kunskapen om de normer som skyddar mänskliga fri- och rättigheter på internet.
 Man kommer även att erbjuda vissa personer, som har blivit utsatta för allvarliga kränkningar, kostnadsfri juridisk hjälp.

ANNONS

- För att ta reda på var gränsen går för vad man får säga och skriva på nätet bör fler fall prövas i domstol, säger Filippa Sjödén.

Så kallade skärmdumpar eller andra fotografier kan utgöra bra bevis i en rättegång. Särskilt om de skrivs ut och signeras av någon som kan intyga att de är äkta och stämmer överens med internetsidan med kränkningen. Utöver god bevisning krävs också att gärningsmannen identifieras, och ofta är det den drabbade som får lösa den uppgiften.

- Generellt är polisen dålig på att spåra upp näthatsbrottslingar, vilket är synd. Samhället har beslutat att handlingar som förtal och hot är kriminella, och då måste samhället också se till att förövarna straffas, säger Filippa Sjödén.

I början av september släpper iji boken Näthat, som är tänkt att fungera som en slags manual för den som tror sig ha utsatts för brottsligt näthat och som överväger att lämna in en stämningsansökan.

ANNONS