Det blir fortsatt skralt med resande över Öresundsbron. Smittläget i Skåne anses vara för högt, liksom nästan hela övriga Sverige, enligt danska myndigheter. Arkivbild.
Det blir fortsatt skralt med resande över Öresundsbron. Smittläget i Skåne anses vara för högt, liksom nästan hela övriga Sverige, enligt danska myndigheter. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Skånes regionordförande: Vi fortsätter kämpa

Danmark förblir stängt som resemål för svenska turister – förutom för västerbottningar. Region Skånes ordförande lastar inte danskarna men hoppas att man snart kommer att klara kraven.
– Vi fortsätter att kämpa, säger Carl Johan Sonesson (M) till TT.

ANNONS

Västerbotten är alltså den enda region i Sverige som uppfyller dessa krav med en siffra på 17,9 smittade per 100 000 invånare, enligt Statens seruminstituts lista. Den region som ligger närmast att hamna under 20 smittade per 100 000 är Kronobergs län, som enligt listan ligger på 23,5. Skåne ligger på 26,9.

Danska Seruminstitutet meddelar att svenskar, förutom västerbottningar, inte kommer att kunna resa in i Danmark, om de inte har särskilda skäl att korsa gränsen, som arbete eller att de har familj i landet, rapporterar Sydsvenskan.

Färre regioner godkända

Det tidigare beskedet från Köpenhamn var att skåningar, blekingar, hallänningar, sörmlänningar och västerbottningar skulle få komma in i Danmark från och med lördag, den 27 juni.

ANNONS

Men det danska utrikesdepartementet meddelade på torsdagen att gränsen öppnas för alla EU-länder – förutom för Portugal och alltså i princip hela Sverige.

Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson (M) lastar inte danskarna för att man fattat beslut om fortsatt stängd gräns.

– Det är bra att man satt upp ett system så att enskilda regioner kan godkännas, jag dömer inte dem. Vi behöver komma under 20 smittade per 100 000 invånare.

"Givetvis tråkigt"

Han hoppas att Skåne kommer vara godkänt inom kort.

– Vi forsätter att kämpa. Jag vågar mig inte på att sia i när det kommer att ske, det avgörs den närmaste tiden, säger Sonesson.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, skriver i en kommentar till TT:

”Beskedet om den stängda gränsen är givetvis tråkigt. Vi har alla sett positivt på viljan att öppna upp och skapa mer rörlighet i regionen. Men nu måste vårt fokus vara på att hålla nere och trycka tillbaka smittspridningen med gemensamma krafter”.

Minst sex dagar

Statsminister Stefan Löfven diskuterade gränsfrågan under en videokonferens tidigare på torsdagen tillsammans med de politiska ledarna för de övriga fyra nordiska länderna samt för Färöarna, Åland och Grönland, bekräftar Löfvens pressekreterare för TT.

TT har sökt kommentar från utrikesminister Ann Linde (S), men hennes pressekreterare hänvisar till inrikesminister Mikael Damberg (S), vars pressekreterare meddelar att de inte har några kommentarer.

ANNONS

Fortsatt avråds danskar från att resa till Irland, Malta, Portugal, Rumänien, Sverige och Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Men även här är Västerbotten undantaget, uppger DR.

Det danska public servicebolaget rapporterar också att det ställs krav för de invånare som godkänns att resa till Danmark. De västerbottningar som vill åka till grannlandet i syd måste förhålla sig till landets coronaregler, och måste bevisa att man tänker stanna i landet i minst sex dagar.

Carl Johan Sonesson (M), region Skånes ordförande.
Carl Johan Sonesson (M), region Skånes ordförande. Bild: Johan Nilsson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS