Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är allvarliga brott som har pågått under lång tid. Bidragsfusk av den här sorten skadar tilltron till våra bidragssystem", säger vice chefsåklagare Jenny Lindell i ett pressmeddelande. Arkivbild.

Sjutton åtalade i assistanshärva i Malmö

Polis och åklagare anser sig ha avslöjat oriktiga utbetalningar på över 16 miljoner kronor i assistansersättning. Nu åtalas 17 personer i Malmö tingsrätt.

Den misstänkta assistanshärvan har byggts kring två personer som behövt assistans – en äldre man och hans barnbarn, som är under 18 år. Enligt Ekobrottsmyndigheten har de misstänkta redovisat full assistans, trots att assistans inte har utförts i så stor utsträckning som redovisats för Försäkringskassan.

När det gäller pojken, som haft assistans sedan han var liten, hävdar åklagarna att han inte alls har haft behov av assistans under den period som åtalet gäller, åren 2011–2018. Försäkringskassan återkallade hans rätt till assistans 2016, men då beviljade i stället Malmö stad assistans.

"Det är allvarliga brott som har pågått under lång tid. Bidragsfusk av den här sorten skadar tilltron till våra bidragssystem", säger vice chefsåklagare Jenny Lindell i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Två personer pekas ut som huvudmän bakom det assistansbolag som haft i uppdrag att ge pojken och den äldre mannen assistans. Några av de åtalade är anhöriga till pojken och mannen, merparten av de övriga misstänkta är assistenter.

Merparten av de åtalade nekar till brott, men några som kallats assistenter erkänner. De har i förhör uppgett att de inte har arbetat som assistenter, men ställt upp med sina namn för att höja sin sjukpenningsgrundande inkomst eller för att kunna få a-kassa, skriver Ekobrottsmyndigheten.