Sjukskrivna får ge sin syn

ANNONS
|

Försäkringskassan har sedan de nya sjukskrivningsreglerna infördes 2008 fått kritik för att ha för mycket myndighetsfokus i sjukfallsutredningar. I en rapport till regeringen konstaterar myndigheten också att bedömningarna av människors arbetsförmåga måste bli bättre.

Själv beskriva

Under hösten kommer Försäkringskassan därför att pröva en ny bedömningsmetod som bland annat innebär att den sjukskrivne själv får beskriva vilken typ av arbetsuppgifter han eller hon kan och inte kan utföra på grund av sin sjukdom. Tillsammans med den ansvarige läkaren får den sjukskrivne sedan gå igenom sin rapport och annan medicinsk information som ska ligga till grund för beslutet. Vid behov kan utredningen kompletteras med utlåtanden från sjukgymnast, arbetsterapeut eller psykolog.

ANNONS

Jan Larsson som är projektledare på Försäkringskassan medger att det fortfarande kan uppstå situationer där den sjukskrivne och läkaren inte är överens i bedömningen av arbetsförmågan.

Komma överens

–Men ambitionen är att man förhoppningsvis ska komma överens om en bedömning som är riktig, säger han.

Beslutsmodellen, som tagits fram på uppdrag av regeringen, ska tillämpas först vid sjukskrivningar längre än ett halvår och ligga till grund för bedömningar om den sjukskrivne har en permanent sjukdom och om det överhuvudtaget går att komma tillbaka till jobbet eller till ett annat jobb på arbetsmarknaden.

–Fler än i dag bör få prövas enligt den nya bedömningen. Vi tror att det rör sig om maximalt 10000 personer per år, säger Jan Larsson.

Förhoppningen är att den nya bedömningsmodellen ska vara i bruk fullt ut 2013.

* Sedan 2008 gäller nya regler i sjukförsäkringen.

* Från dag 91 betalas sjukpenning ut om den sjukskrivne inte kan utföra arbete hos sin nuvarande arbetsgivare.

* Från dag 181 ska arbetsförmågan prövas mot andra jobb på arbetsmarknaden. Allvarligt sjuka undantas.

* Varje år blir 50000 svenskar sjukskrivna i ett halvår eller mer.

* En del av dessa når till slut sjukskrivningens bortre gräns som infaller efter 2,5 år.

Källa: Försäkringskassan (TT)

ANNONS