Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.

Sjukhus vill öppna utan sjuksköterskor

ANNONS
|

Båda sjukhusen planerar att öppna avdelningar till sommaren som ska bemannas med läkare och undersköterskor, rapporterar Dagens Medicin och Ystads Allehanda. På lasarettet i Ystad planeras från och med nästa vecka en observationsavdelning med åtta vårdplatser, bemannad med en läkare och en undersköterska.

På Danderyds sjukhus planerar man att från och med nästa vecka och öppna två avdelningar, också bemannade med underläkare och undersköterskor. Dagtid ska en av avdelningarna, som är tänkt att stänga i augusti, ha en sjuksköterska på plats. Den helt utan sjuksköterskor är dock tänkt att vara öppen även efter sommaren, med eller utan sjuksköterskor.

ANNONS

Joakim Bragd, tillförordnad verksamhetschef på medicinkliniken, säger till Dagens Medicin att han bedömer upplägget som patientsäkert – det är bättre än att patienter ligger kvar på akuten, anser han och påpekar att det hela är en tillfällig lösning:

- Allt går ju ut på att vi ska få tillbaka sjuksköterskorna.

Från Vårdförbundet kommer skarp kritik: "Bättre att hålla stängt än att ha en avdelning utan sjuksköterskor", resonerar ordföranden Sineva Ribeiro. Hon hänvisar till en rapport från Karolinska institutet som visar att sjuksköterskebristen leder till bland annat större vårdskador, högre mortalitet och fler trycksår.

TT

ANNONS