Region Kalmar använder det specialtillverkade städvattnet till rengöring av golv, toaletter och dörrhandtag. Arkivbild.
Region Kalmar använder det specialtillverkade städvattnet till rengöring av golv, toaletter och dörrhandtag. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT

Sjukhus städas med utdömt specialvatten

Region Kalmar är först ut använda ett särskilt alkaiskt vatten, Z-water, till städning av sjukhus. Men de experter som SVT talat med menar att det saknas vetenskapligt stöd för att Z-water skulle vara lika effektivt som traditionella rengöringsmedel.

ANNONS

– Jag har jättesvårt att tro att detta skulle kunna rena någonting utan fettlösande tensider. Det låter fullständigt vansinnigt, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers till SVT.

Även Svensk Förening för vårdhygien anser att det vetenskapliga stödet är för dåligt för att kunna rekommendera så kallat Z-water.

Region Kalmar använder det alkaiska (basiska) vattnet på golv, toaletter och dörrhandtag.

– Vi har inte ersatt det som ett desinfektionsmedel utan har det på allmänna ytor där vi tidigare städade med enbart vatten eller lite allrengöring, säger Johnny Velvin Carlson, städcontroller, till SVT.

Regionen har installerat en egen maskin på sjukhuset i Västervik för att tillverka det alkaiska vattnet. 2023 betalade regionen 143 000 kr till företaget som gör vattnet.

ANNONS
ANNONS